Merítsünk erőt és önbizalmat!

Megemlékezés a pozsonyi csatáról

188

A pozsonyi csata „sajátosan kerek”, 1111 éves évfordulóját ünnepelték Csomortánban pénteken, a Kárpátok őre emlékműnél. Az ünnepi beszédek legfőbb üzenete az volt: tekintsünk büszkén a múltunkra és az Európa történelmében játszott szerepünkre, a megmaradás ténye pedig adjon erőt és önbizalmat a további helytálláshoz.

A Kárpátok őre több mint szimbólum. Európai szerepkörre emlékeztet Fotó: Kovács Hont Imre

Első honvédő csatánk, a 907-es pozsonyi csata évfordulóján immár ötödik alkalommal ünnepelhettünk a csomortáni Kárpátok őre emlékműnél.
A székely lobogó felvonását követően a házigazda Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere kifejtette: olyan időket élünk, amikor a tettek mezejére kell lépnünk, és vállvetve, bátran kell kiállnunk az erdélyi magyarság elleni jogtiprások ellen, a meghurcoltak védelmében. Mátyás király szavait idézte: „A haza szolgálatára minden idő alkalmas”.
Lukács Bence Ákos csíkszeredai magyar konzul rámutatott: elődeink a túlerővel szemben is józanul mérlegeltek és nem hátráltak meg. A pozsonyi csatában nem vakmerően, hanem hitüktől vezérelve alapozták meg a Kárpát-medencei létünket – mondta.
Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei elnöke arra emlékeztetett: 1000 éve a törzsszövetségünk összezárt, 100 éve viszont a magyarság nem zárt össze – előbbi dicsőséget, utóbbi nemzeti tragédiát hozott.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta: 907-ben az egységes Európa vonult a betolakodó magyarok ellen, 2018-ben bedig Magyarország védi az egységes Európát a betolakodóktól. Ráduly szerint akkor is mi álltunk a jó oldalon, és ez most is így van.
Az eseményen beszédet mondott Solymossy Alpár unitárius lelkész, Szántai Lajos történész és Takó István római katolikus egyetemi lelkész is.
Különösen színvonalas kulturális műsor tette rangosabbá a megemlékezést: Bogdán Zsolt csíkszeredai születésű kolozsvári színművész Dsida-versrészleteket szavalt, fellépett a kolozsvári Operettissimo együttes, valamint a helyi Magyarok Nagyasszonya tánccsoport. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek