Mentőt hívni tudni kell

Több száz diák tanult az elsősegélynyújtásról

46

Felső tagozatos általános iskolásoknak oktattak és oktatnak hó végéig több megyebeli településen elsősegélynyújtási ismereteket az ezeket naponta a gyakorlatban is alkalmazó szakemberek. Mint egyikük rámutatott, már az is nagyon hasznos, ha a diákok megtanulják, hogyan kell szükség esetén mentőt hívni.

Elmélet és gyakorlat. Segíteni tanultak Fotó: Erdély Mentőcsoport

Az Erdély Mentőcsoport csíkszéki csoportjának a Bethlen Gábor Alap által támogatott pályázata révén több száz Hargita megyei gyermek részesült a tanév kezdetétől elsősegélynyújtási képzésben. A december végén záruló,
A vészhelyzetben segítő diákok címet viselő program keretében még néhány térségbeli iskolába ellátogatnak a szakemberek.
Az elméleti és gyakorlati képzéseket az egyesület és a megyei mentőszolgálat tagjai tartják, olyanok, akik naponta gyakorolják is munkájuk közben azt, amit tanítanak. A mentőcsoport csíkszéki elnöke, Gál Gellért István és egyik tagja, Péter Szilárd – aki a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatójaként dolgozik – ismertette: első körben a távolabbi települések iskoláit vonták be a programba, hisz hasznosabbak az elsősegélynyújtási ismeretek ott, ahová több időbe kerül, amíg kiér a mentő.
A diákok tanulhattak arról is, hogyan kell szükség esetén segítséget kérni, milyen információkat kell megadni, ha a 112-es egységes segélyhívót hívjuk fel. Ez nagyon fontos, sokszor felnőttek sem tudják megfelelően elmondani, amit kell: tehát azt, hogy mi történt, mit lát a hívó, a pontos címet, ahová a mentőnek mennie kell – sorolta fel Péter Szilárd. Hozzátette, az is lényeges, hogy így a telefonbetyárkodás is csökken, a diákok így azt is megértik, nem játék ennek a számnak a hívása.
A képzésen emellett tanultak az újjáélesztésről, ezt bábukon a gyakorlatban ki is próbálhatták, megismerkedtek kötözési technikákkal, vérzéscsillapítási módszerekkel, egyes sebek ellátási módjaival, megtudták, hogyan lehet egy törést vagy ficamot felismerni vagy hogyan lehet az ájulást az eszméletlen állapottól megkülönböztetni. A gyermekek nagyon fogékonyak ezen ismeretek iránt, és nagyon érdeklődők voltak, kérdéseket tettek fel, mesélnek – osztották meg a program lebonyolítói.
Tapasztalatuk szerint a fiatalok az átadott ismereteket hasznosítani is tudják, örömmel hallották, hogy egy, a képzésen részt vevő diák éles helyzetben kamatoztatni tudta a tudását, édesapja sérülésének ellátásában segítséget nyújtott.
Az oktatást jövőre is folytatnák, akkor inkább a városi iskolákra fókuszálva. Idén többek között borszéki, korondi, székelykeresztúri, lázárfalvi, csíkkozmási, lövétei iskolákban jártak.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek