vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Mentorprogram fiatal természetvédőknek

Természet-, biológia- és földrajz-­kedvelő középiskolások számára indít mentor­programot a Pogány-havas Natura 2000 Gondnokság és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. Február 24-ig várják a diákok jelentkezését.

A természetben végeznek megfigyelést a diákok. Avatott segítség Fotó: Demeter László

Mini természet­tud­omány­os kutatásuk elkészítésében szeretnék segíteni az érdeklődő középiskolásokat a mentorprogram kezdeményezői – tudtuk meg Demeter László biológustól, a Pogány-havas Natura 2000 Gondnokság munkatársától. A program során a résztvevők képzésekben, folyamatos mentorálásban részesülnek, és saját kutatásokat folytathatnak. A mentorprogram célja egyrészt az érdeklődő diákok támogatása minél több és jobb eredmény elérésében, másrészt pedig a fiatalok bevonása a Pogány-havas Natura 2000 Gondnokság természetvédelmi munkájába.
– A programot az a felismerés hozta létre, hogy az elmúlt évek során olyan középiskolás fiatalokat ismertünk meg, akik különösen nagy érdeklődést tanúsítottak a természetvédelem iránt, néhányukkal együtt is működtünk, és szeretnénk rendszeressé tenni a velük folytatott munkát – fejtette ki Demeter László. – Székelyföld különösen gazdag természeti értékekben, de ezeket még nem ismerjük eléggé. Nagy szükség van minden érdeklődő segítségére, ugyanakkor fontos, hogy az érdeklődő fiatalok megfelelő útmutatásban részesüljenek, hogy befektetett munkájuk a lehető legnagyobb eredményt hozza.
Az ifjú kutatók munkáját a Pogány-havas Natura 2000 Gondnokság által biztosított mentor kíséri és segíti ötleteivel, szakmai tapasztalatával, szakirodalmi forrásokkal, térképekkel és más szükséges felszereléssel. A jelentkezőknek lehetőségük lesz megismerni a többi ifjú kutatót a településükről, megosztani az élményeiket, tudományos cikkeket írni, gyakorolni az eredmények bemutatásának fortélyait. Befejezésként a programban résztvevők hivatalos Önkéntes bizonyítványt kapnak. Lehetőségük nyílik a csíkszeredai Sapientia egyetem laboratóriumainak használatára, amennyiben az a kutatáshoz szükséges, és díjmentesen használhatják az egyetemi könyvtárat.
A programra Domokos Péternél lehet jelentkezni a domszi@gmail.com címen vagy a 0751–227655-ös telefonszámon. Jelentkezési határidő: 2017. február 24.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb