szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Mentesülhetnek a büntetőkamat fizetése alól: A kormányhatározat segíti az adófizetőket

Ügyfelek az adó- és illetékosztályon. Nem mindenki vár az utolsó percre

Csíkszerda városi tanácsa szeptemberi ülésén az adóamnesztia mellett döntött. Ezúton is felhívják az adófizetők figyelmét, hogy az elmaradt adók utáni büntetőkamat törlesztése alól mentesülnek mindazon jogi és magánszemélyek, akik december 15-ig befizetik teljes alaptartozásaikat.

A 2019/6-os kormányrende­let szerint a helyi önkormányzatok részleges adóamnesztiát alkalmazhatnak a felhalmozott adóhátralékok begyűjtése érdekében. Ezzel élve Csíkszereda város tanácsa szeptemberi ülésén úgy döntött, felmenti a büntetőkamatok befizetése alól mindazon természetes és jogi személyeket, akik december 15-ig törlesztik a teljes alaptartozásukat.
Țiriac Rodica, az Adó- és illeték osztály vezetője lapunknak elmondta, jelenleg 4500 adófizetőnek van tartozása a város felé, ez összesen 3,3 millió lejre rúg, az összeg a késedelmi kamatokat is tartalmazza. Továbbá 2,5 millió lej a bírságok összértéke.
A büntetőkamatok kifizetése alól csak azok mentesülhetnek, akik a 2019-es adókat, illetékeket, bérleti és haszonbérleti díjakat is törlesztik, a korábbi alaptartozásaikon kívül.
Mint megtudtuk, négyévente született ilyen kormányrendelet, hogy ezzel is segítsék az adófizetőket.
– A korábbi években volt olyan tapasztalat, hogy a jogi és a magánszemélyek csak az adóikat és illetékeiket fizették be, de elmulasztották törleszteni a késedelmi kamatot, ennek megoldása érdekében született meg az a 2015-os határozat, miszerint az adók és illetékek határidő lejárta utáni kifizetése csak a büntetőkamattal együtt lehetséges – részletezte Țiriac Rodica.
Arra is kitért, hogy a jogi és magánszemélyek félévente kötelesek törleszteni a befizetendő összegeket, a polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályán, illetve a magánszemélyek a ghiseul.ro platformon is, ennek határideje pedig március 31. és szeptember 30. Ha valaki egész évre kifizeti az illetékeket és adókat, 10%-os kedvezményben részesül. A cégeket a határidő lejárta után postai úton, áprilisban és októberben értesítik mulasztásaikról, a magánszemélyeket azonban csak az év végén.
– A postai úton küldött felszólításokra, hívásokra az értesítetteknek csak 40%-a reagál, sokan a hanyagság vagy a külföldön való tartózkodás miatt mulasztják el befizetni kötelezettségeit a város felé – mutatott rá az osztályvezető.
A magánszemélyeknek inter­neten, a ghiseul.ro weboldalon is követhetik, illetve kifizethetik adóikat.
Az amnesztia igénybevételé­nek szándékát a csíkszeredaiak a polgármesteri hivatal Adó- és illeték osztályán jelezhetik értesítés benyújtásával. Ez alapján értesülnek az alaptartozásról és a kamat értékéről, miután az alaptartozást törlesztették, illetve pénzügyi nyilatkozatukat is rendezték, kérvényezhetik a kamatok eltörlését. A kérvény benyújtásának határideje 2019. december 15.
Az értesítés és a kérvény formanyomtatványa elérhető és kitölthető a városháza adó- és illetékosztályán, illetve letölthető a www.szereda.ro oldalról.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb