Mentési gyakorlatot tartanak

Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt

33

A megye legaktívabb egységeként tartják számon a Vöröskereszt gyergyószentmiklósi csapatát. Legközelebbi nagyobb akciójuk szeptember 29-én, szombaton lesz: a 4-es kilométernél található kemping mögötti erdőben mentési gyakorlatot tartanak.

Összetett mentési gyakorlatra készülnek. Hasznos kezdeményezés Fotó: Kertész László

A célt egyrészt az önkéntesség értékének megerősítése, másrészt a fontosságára való figyelemfelkeltés képezi – fogalmaznak a hétvégi akcióval kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a gyakorlatban részt vevő összes intézmény és szervezet megtapasztalja a közös munka, az együttműködés hatékonyságát.
A gyakorlat lebonyolításához kész forgatókönyvvel készülnek, amely a következő: a Vöröskereszt a helyszínen közös felkészülést tart az önkéntes tűzoltó-alakulatokkal, amikor egy hirtelen jött nagy vihar széldöntést okoz a közeli erdőben. Hat-hét személyből álló turistacsoport kerül veszélybe, helyzetüket pedig tovább nehezíti, hogy egy fába belecsapó villám erdőtüzet okoz. Az önkéntes tűzoltók a náluk lévő felszerelés segítségével a lángok megfékezéséhez szükséges intézkedéseket végzik, miközben a Vöröskereszt önkéntesei a sérülteket igyekeznek ellátni, előkészítve őket a szállításra.
Az életmentők munkáját tovább nehezíti, hogy a vihar okozta károk miatt kizárólag egy tűzoltóautó, egy vagy két mentő, illetve a hegyicsendőrök és a hegyimentők tudják megközelíteni a helyszínt. A terep nehézsége miatt a sérülteket csak barlangi mentési technikákkal tudják lehozni a hegyről, az önkéntes tűzoltók pedig az időközben helyszínre érkezett hivatásos kollégáikkal közösen próbálják útját állni a sérültek felé tartó erdőtűznek.
A sérülteket átadják a helyszínre érkezett mentősöknek, akik az erre a célra kijelölt sátorban látják el őket.
– Minden évben tábort szervezünk az önkénteseknek, a gyakorlat ötlete megbeszélés alkalmával bontakozott ki – fogalmazott lapunknak az esemény koordinátora, Demeter Zsolt, hozzátéve: vallják, hogy egy hasonló program csak akkor eredményes, ha nagy volumenű. A meghívott intézmények és szervezetek azonnal nyitottak voltak a részvételre – tették hozzá.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek