Mennyire akadálymentes a város?

Közlekedés kerekes székkel és babakocsival Csíkszeredában

281

Ugyan még nagyon sok helyen tapasztalhatók hiányosságok, Csíkszereda összességében akadálymentes város. A kerekes székkel, valamint babakocsival közlekedők számára leginkább azokba az épületekbe nehéz bejutni, amelyek a rendszerváltás előtt épültek és magántulajdonban vannak, illetve a műemlék épületekbe, amelyeknek az átalakítását a műemlékvédelmi törvény szabályozza.


Csíkszeredában az utóbbi közel tíz évben megvalósult városfejlesztési és átalakítási munkálatok során már figyelembe vették azt, hogy a köztereket akadálymentesítsék. Ha valaki kerekes székkel szeretne eljutni a városközpontból a Nagy Laji dombján található nagykórházhoz – sőt magában a kórházban is –, ezt különösebb nehézségek nélkül megteheti – közölte lapunkkal Józsa Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke.
– Az utóbbi években bármilyen munkát végeztek a városban, a mi véleményünket is kikérték arról, hogy a mozgásukban korlátozott személyek számára miként lenne a legoptimálisabb a felújítás. Örömmel tapasztaltuk, hogy a javaslatainkat mindig figyelembe vették. Persze még mindig vannak olyan rámpák, amelyeket nem sikerült teljesen döccenésmentesre megépíteni, például a Transilvania bank és a Szabadság tér közötti gyalogátjárónál. De az utóbbi években felújított központi városrészekben mindenhol jól megoldották ezt – részletezte a szervezet elnöke.
Tapasztalatai szerint a közhivatalok többségébe kerekes székkel is be lehet jutni, a megyei tanács, a közpénzügyi hivatal könnyen megközelíthető és bejárható. A városházára a belső udvarról lehet csak bejutni. Ha egy mozgásában korlátozott személynek valamelyik emeleti irodában van elintéznivalója, akkor a földszinten található fogadóirodában találkozhat az illetékes hivatali alkalmazottal.
A csíkszeredai templomok többsége is megközelíthető, még a csíksomlyói kegytemplom is, annak ellenére, hogy az műemlék épület. Az iskolák és óvodák felújításánál is figyelembe vették a mozgáskorlátozottak igényeit, a legtöbb intézménybe és azok sporttermeibe be lehet jutni a városban. A Nagy István Művészeti Szakközépiskolának azonban csak a földszintjét lehet bejárni kerekes székkel.
A csíkszeredai bankok többsége akadálymentesített, a Kossuth utcai CEC-fiókba nehezebb a bejutás, ahogy a volt Szakszervezetek Művelődési Háza gyakorlatilag megközelíthetetlen. A Városi Művelődési Ház, vagyis a Csíki Játékszínnek és a Hargita együttesnek otthont adó épületbe a parkoló felőli bejáraton, míg a színpadra az ellentétes oldalsó bejáraton lehet akadálymentesen bejutni.
Józsa Csaba inkább abban látja a problémát, hogy a fogyatékkal élők számára fenntartott parkolókat rendre elfoglalják azok az autótulajdonosok, akiknek egyébként nem lenne joguk erre. Mint mondta, az ott parkoló autók 90 százaléka szabálytalanul áll. Ugyanakkor, amióta nem szabályozzák a parkolást a városban, egyre többen állnak meg a járdákon, ami nemcsak a mozgáskorlátozottaknak, hanem a gyalogosoknak is sok fejtörést okoz.
– A szervezet székhelye előtti két, speciálisan kialakított parkolót is gyakran elfoglalják, így nekünk gyakran nincs, ahol megállnunk. Már olyan is történt, hogy szóvá tettük ezt az autótulajdonosnak, aki ahelyett, hogy arrébb álljon, még meg is fenyegetett minket. Most már, ha szabálytalanul parkol előttünk valaki, inkább jelezzük a rendőrségnek, akik mindig segítőkészek, kijönnek a helyszínre és gyorsan intézkednek – fejtette ki Józsa Csaba.

Hol vannak hiányosságok?
Nemcsak kerekes székkel, hanem babakocsival is körülményes lehet a közlekedés. Egy csíkszeredai anyuka lapunknak kifejtette, hogy több olyan közhivatal is van a városban, ahová csak részben vagy egyáltalán nem lehet bejutni babakocsival. A Kossuth utcai postán a földszinten csak csomagkiadás és elsőbbségilevél-feladás lehetséges, az emeletre sok lépcső vezet, nincs rámpa. A jogosítványokat kibocsátó és járműbejegyzési hivatalnál sem oldották még meg a problémát.
– A piacot is elég ramatyul lehet megközelíteni. Az öt bejáratból kettő a tömbház alatti lépcsőben végződik, kettőn nincs járda, hanem az autók között kell menni, a Merkúr áruház melletti bejárat jó lenne, de ott gyakran árut pakolnak le, s így az úton kell kerülni. De ha bejut a piacra az ember, ott sem leányálom a közlekedés, főleg a hátsó soroknál, ahol még a nagyobb kerekű babakocsival is szinte kiborítottam a gyermeket, olyan rossz az aszfalt. Pozitívum viszont, hogy a termelők vásárcsarnokának mindkét bejárata akadálymentes – mutatott rá az anyuka.
A Csíki Anyák Egyesületének elnöke, Tiboldi Bea úgy értékelte, hogy „a kultúra a legkevésbé megközelíthető a városban”. Mint mondta, a Csíki Székely Múzeum emeletén található kiállításokra nem lehet babakocsival feljutni segítség nélkül. Abban viszont egyetértett, hogy a városközpont felújított terein és utcáin elég jól lehet közlekedni.

Ma már minden építkezésnek előfeltétele
Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere közölte lapunkkal, hogy az elmúlt több mint tíz évben végzett bárminemű átalakítás, építkezés során figyelembe vették az akadálymentességre vonatkozó követelményeket, hiszen ezt a törvény is előírja.
– Minden egyes munkálat átvételekor jelen kell lennie valakinek a mozgássérültek szervezetének képviseletében, tehát, ha járdát vagy egész utcákat újítunk, az ő véleményüket mindig kikérjük és figyelembe vesszük. A régi épületek esetében vannak nagyobb gondok, egyes helyeken kiépítették a rámpákat, de vannak esetek, ahol talán balesetveszélyesebb lett a bejutás így, mint azelőtt – mutatott rá az alpolgármester.
Mint mondta, az új épületek – nem lakóházak – esetében csak akkor ad a város építkezési engedélyt, ha az akadálymentesítésre is figyeltek a tervek elkészítésénél.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek