Menesztették az adóhatóság két vezetőjét

55

Eljárás indult két képviselő és az adóhatóság két – időközben menesztett – vezetője ellen: az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) szerint az ANAF-vezérek közbenjárására törvénytelen módon mentesültek a társadalombiztosítási hozzájárulás kifizetése alól azok a személyek, akiket a Pro Europa Roma Pártja alkalmazott egy uniós támogatással futó programjukhoz.

cigany

Dacian Cioloș miniszterelnök tegnap menesztette tisztségéből az országos adóhatóság (ANAF) korrupcióval gyanúsított vezetőjét, Gelu Diaconut, valamint helyettesét, Mihai Gogancea-Vătășoiut – adta hírül az Agerpres hírügynökség.
Az ANAF elnöke és helyettese ellen szerdán indult bűnvádi eljárás bűnsegédlet és hivatali visszaélés gyanújával. Anca Dragu pénzügyminiszter még aznap este lemondásra szólította fel Gelu Diaconut és helyettesét. Szavai szerint az adóhatóság az egyik legfontosabb intézmény Romániában, amelyre rossz fényt vet, ha vezetőit bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A felszólításra Gelu Diaconu kijelentette: „kafkainak” tartja az ellene hozott vádakat, ezért önként nem mond le, megvárja, hogy leváltsák.
Diaconu ügye két parlamenti képviselő, Mădălin Voicu és Ni­colae Păun (képünkön) bűnvádi iratcsomójához kapcsolódik. A Pro Europa Roma Pártnak két vezetőségi tagja ellen szintén szerdán indult eljárás, a DNA a parlament jóváhagyását kérte a letartóztatásukhoz.
Az ügyészek szerint Diaco­nescuék közbenjárására törvénytelen módon mentesültek a társadalombiztosítási hozzájárulás kifizetése alól azok a személyek, akiket a Pro Europa Roma Pártja alkalmazott egy uniós támogatással futó programjukhoz. A szervezet hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatására kapott 11 millió lejes uniós támogatást, de az összegnek csak egy töredéke jutott el az érintettekhez, a többit elsikkasztották a DNA szerint.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek