Méltó tisztelgés a Hópárduc emléke előtt

Hétvégén Erőss Zsolt-teljesítménytúra

219

Eddig közel 300-an jelentkeztek az idei Erőss Zsolt-teljesítménytúrára, az előzetes regisztrációt pedig ma este zárják le – tájékoztattak tegnap a túra szervezői. Amint arról már lapunkban is olvashattak, a szombati esemény különlegesebbnek számít a korábbiaknál, hiszen egyrészt ötödik alkalommal tartják, másrészt Erőss Zsolt idén töltötte volna az 50. életévét. Ez alkalomból éremveretet tartalmazó oklevéllel és bronzéremmel kedveskednek a túrázóknak.

Oklevél és érem. Tisztelet Erőss Zsolt emléke előtt Fotó: Kertész László

Ahogy a korábbi években, úgy idén is a 20, a 30 és az 50 kilométeres táv közül választhatnak a jelentkezők, ugyanakkor természetesen most is szerepel a programban biciklis útvonal. A rajt helyszíne mindhárom esetben a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium előtti tér, és a cél Gyilkostó, a táv hossza pedig a választott útvonalnak megfelelően változik.
András Zsolt túraparancsnok rámutatott, minden évben akadnak olyanok, akik végigszaladják a távot, ellenben aki nem ezzel a szándékkal vág neki, annak az 50 kilométeres útvonal esetében ajánlott, hogy váltócipő legyen nála. Fontos kellék lehet az esőkabát is, ugyanakkor hangsúlyozta: noha a szervezők igyekeznek vizet biztosítani, mindenkinél legyen még víz. Hozzátette, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársai és a hegyi csendőrök is segítettek az előkészületekben, utóbbiak biztonsági elővigyázatosságból az útvonalakon található esztenákat látogatták meg.
Vadász Szatmári István, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) Gyergyói Osztályának elnöke közölte: a szervezés költségeit pályázatokkal igyekeztek kiegészíteni – a Bethlen Gábor Alap és a gyergyószentmiklósi önkormányzat is támogatja az eseményt –, emellett pedig társszervező Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata.
A jubileumi eseménynek köszönhetően minden túrázó oklevelet kap, amelyen Erőss Zsolt portréját ábrázoló éremveret található. Az érmet Szabó Tamás szegedi ötvösmester készítette, a portré pedig Kovács Zoltán szobrász munkáját dicséri. A szervezők kifejtették, az ötödik Erőss Zsolt-teljesítménytúrára bronzérmet készítettek, a tervek szerint pedig a tizedikre majd ezüst-, míg a tizenötödikre aranyéremmel szolgálnak. Megjegyezték, az oklevél mellett, aki igényli, 35 lej ellenében az érmet megvásárolhatja.
Pénteken 18 órától a Salamon Ernő Gimnázium előtti téren zajlik majd a helyszíni jelentkezés, a túrázók pedig a tervek szerint szombat kora reggel vágnak neki az útvonalnak. A túrával kapcsolatos egyéb részletek a www.ekegyergyo.ro honlapon olvashatók.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.