Méltó követők

Gazda Árpád, Egyed Ufó Zoltán és Bálint Csaba. Szakmai elismerés Fotó: László F. Csaba
126

A közszolgálatisághoz és az objektív tájékoztatáshoz való ragaszkodásukért Bálint András-díjjal ismerték el újságírói tevékenységét Gazda Árpádnak és Egyed Ufó Zoltánnak. Személyesen egyikük sem ismerte a díj névadóját, de mint mondták: remélik, méltó követői a korán eltávozott publicistának.

Gazda Árpád, Egyed Ufó Zoltán és Bálint Csaba. Szakmai elismerés Fotó: László F. Csaba

Bálint András 1994-es haláláig lapunk munkatársa volt, és emlékét őrzi az a díj, amelyet pénzjutalom és támogatói felajánlások kíséretében a sajtóban kiemelkedően teljesítő újságíróknak ítélnek oda évente.
Idén Gazda Árpád és Egyed Ufó Zoltán érdemelte ki a szakmai elismerést.
„Új műfajt teremteni már-már csoda. Ufónak ez is sikerült. Képriportok, bővebb képaláírások korábban is léteztek, de képben és képaláírásban egyedi módon organikusan, történetet mesélni – és jól mesélni! – egészen ritka volt korábban az erdélyi magyar sajtóban. Ufó humorral, iróniával, de nagyon sok emberséggel mesél történeteket képben és szövegben” – áll Egyed Ufó Zoltán laudációjában, amelyet kolléganője, az uh.ro hírportál munkatársa, Pál Edit Éva olvasott fel.
Borbély Zsolt Attila politológus, borász személyes hangvételű laudációban méltatta Gazda Árpádot, „a zenerajongót, a ’89-es forradalom idején a Tőkés mellett álló embert, az általános humán gondolkodót, a tehetséges színészt”. Mint hangsúlyozta, Gazda Árpád a nemzetszolgálat jegyében fejti ki újságírói tevékenységét, lényeglátása, bátorsága, céltudatossága és következetessége érdemessé teszi a Bálint András-díjra.
Egyed Ufó Zoltán köszönőbeszédében arra tért ki, hogy szakmailag pillanatnyilag lejtmenetben érzi magát – „mintha véget ért volna valami” –, de bízik benne, hogy felkapaszkodik egy hullámra, amellyel visszatér a magasba.
Gazda Árpád – jelenleg az MTI tudósítója – kifejtette: maga is azt vallja, hogy „hír az, amit valaki el akar titkolni”, a hírügynökségi újságírás irányelvei azonban azt diktálják, hogy „hír az, amit valaki el akar mondani”. Mivel továbbra is vonzódik a „másik” oldalhoz, a díjjal járó pénzjutalmat az Átlátszó Erdély oknyomozó portálnak ajánlotta fel. Mint megjegyezte: a világnézetük eléggé eltérő, de a tisztességükről meg van győződve.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.