péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Méhészkedéssel ismerkedtek a gyermekek

Méhészoverált öltöttek, kaptárt bontottak, kereteket forgattak, méhcsaládokat vizsgáltak, majd a „munka” végeztével mézet kóstoltak tegnap azok a gyerekek és szüleik, akik tegnap részt vettek a Kópé Góbé Tanoda és a Virtus Vivens Egyesület közös szervezésű, csibai méhészetlátogatási programján.

All-focus

A mintegy kéttucatnyi kíváncsi, a méheket és szokásaikat jobban megismerni kívánó 5 és 14 év közötti gyermeket – kisebb csoportokra bontva – méhész házigazdaként és a program megálmodójaként Márton András, a Virtus Vivens Egyesület elnöke vezette körbe a kaptárok között, illetve mutatta be „működés közben is” a méhészkedéshez használt eszközöket, felszereléseket. Márton nem titkolta, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott program révén ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a tiszta, egészséges, havasi kaszálókról származó méz újból hangsúlyos szerepet kapjon a családok étkezésében, ehhez pedig az első lépés az, ha a gyermekek és szüleik jobban megismerik a méhek és a méhészetek működését.

– A méhek csodálatos világában a fegyelmezettség és a feladatok pontos elvégzése alapelvek. Ezeket a dolgokat sajnos a mai fiatalok nagy része nem is ismeri. Igyekeztünk betekintést nyújtani egy olyan szakmába, amely türelmet és kitartást igényel. Sokan csak a nagyáruházak polcain található mézet ismerik és fogalmuk sincs arról, hogy az hogyan is készül. Ezért döntöttünk úgy, hogy játékosan, szinte kirándulásnak nevezhető képzésen igyekszünk felfedni számukra a méhek világát – hangsúlyozta lapunknak Márton. Elmondta, a tegnapi gyakorlati méhészkedést – immár az osztályterembe visszatérve – négy alkalomra szóló előadássorozat követi. – Reméljük, hogy a képzés nemcsak a részt vevő diákok szemléletét változtatja meg, hanem elbeszéléseik alapján osztálytársaik, barátaik és családtagjaik is ízelítőt kapnak, és így a táplálkozásuk egyik fő eleme a méz lesz – tette hozzá az egyesület vezetője.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb