kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Méhészeti „de minimis”: 109 méhész élt eddig a lehetőséggel

Október 31-én, azaz jövő csütörtökön lejár a méhészeknek kínált családonkénti 20 lejes „de minimis” támogatás igénylésének határideje. A lehetőséggel Hargita megyéből eddig 109 méhész élt, döntően a nagyobb családszámmal méhészkedők.

Telelésre előkészített méhcsaládok. Utólag is jól fog a tavaszi 20 lejes kompenzáció

Az átlagos családszám alapján úgy tűnik, eddig még csak a jelentősebb állományszámmal rendelkező Hargita megyei méhészek nyújtották be igényüket az ágazat szereplői számára kínált méhcsaládonkénti 20 lejes „de minimis” támogatásra. A kéréshez szükséges dokumentáció összeállítására a késlekedőknek egyre kevesebb ideje marad: a támogatásigénylési határidő egy hét múlva, október 31-én lejár.
Az Országos Állattenyésztési Hivatal (ANZ) nyilvántartásában Hargita megyéből 277 méhész szerepel: ők azok, akik tevékenységüket az állategészségügynél engedélyeztetve és méhállományukat a szakhatóságnál bejegyeztetve jogosultak a mezőgazdasági minisztérium által felajánlott minimis-támogatásra. Közülük támogatás-igénylésével tegnapig csupán 109 méhész jelentkezett, igaz, ők összesen több mint tízezer – egészen pontosan 10 192 – méhcsaládot birtokolnak, ami átlagosan 93-94 családot takar. A családonkénti 20 lejes támogatást azonban nem a jelenlegi, telelésre előkészített, hanem az idei tavaszt megélt állományszámra igényelhetik a méhészek. Pontosabban, arra az állományszámra, ami 2019. március 1-jén az állattenyésztési hivatal nyilvántartásában szerepelt.
A támogatáshoz az igénylési kérelem kitöltése mellett magánszemélyek esetében a személyigazolvány másolata, jogi személyek esetében a cégbejegyzési dokumentumok másolata szükséges, amihez a méhész a folyószámla-igazolást, az érvényes állategészségügyi engedély másolatát, valamint magánszemélyek esetében az őstermelői igazolást kell csatolni. A március elsejei méhcsaládszámra vonatkozó adatokat az állattenyésztési hivatal már a program kezdetén a mezőgazdasági igazgatóság rendelkezésére bocsátotta, így a méhészeknek tavaszi állományszámukra vonatozóan nem szükséges külön szakhatósági igazolást beszerezniük. A támogatásigényléseket a Hargita megyei méhészek a Mezőgazdasági Igazgatóság irodáiban nyújthatják be, legkésőbb október 31-ig, de a támogatási kérelmek összeállításába és célba juttatásába a Hargita Megyei Méhészegyesület is besegít. A kérelemhez szükséges formanyomtatványt a szakegyesület csíkszeredai méhészüzletében kaphatják meg az érdeklődők.
A méhészek tavaszi – a kedvezőtlen időjárás miatt március és május között keletkezett – többletköltségeinek részbeni fedezésére szánt 37 millió lejes keretösszeget a mezőgazdasági minisztérium saját költségvetéséből biztosítja.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb