Megyeszerte forró a helyzet

Ég az avar, az aljnövényzet, a tőzeg

107

Jelentős anyagi károk ugyan nem keletkeztek, de alaposan megdolgoztatták mind a hivatásos és önkéntes tűzoltókat, mind pedig a helyieket a Hargita megye különböző pontjain kigyulladó avar- és aljnövényzet-tüzek. Csíkszereda határában ugyanakkor tovább ég a tőzeg, de az ammóniaszint csökkenőben van.

Bevetésen a hivatásos tűzoltók Fotó: ISU Harghita

Hétfőn a Kányád községhez tartozó Ége és Jásfalva között található Égei-tető közelében kapott lángra az aljnövényzet mintegy 6 hektáros területen – tájékoztatta lapunkat Radu Monoranu. A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének helyettes szóvivője elmondta, jelentős anyagi kár nem keletkezett, mivel a tűz terjedését sikerült időben megfékezni, így az csak helyenként kapott bele a fákba. Az oltásban a székelyudvarhelyi hivatásosok, az önkéntesek és a helyi lakosok segédkeztek, aminek köszönhetően hétfőn 22 óra 30 percre sikerült eloltani a lángokat.
Hasonló problémával szembesültek a kászonaltíziek is: a falutól mintegy 8 km-re, északkeletre található, 1200 méter magas Bogos-tetőn az erdőkitermelésből hátramaradt fahulladék gyulladt meg és az aljnövényzet mintegy 8-10 hektárnyi területen égett le. A csíkszeredai tűzoltók tegnap 10 óra 30 perckor érkeztek a helyszínre, a helyiek órákkal korábban már küzdöttek a lángokkal. Az önkéntes tűzoltók mellett a közbirtokosság tagjai és erdészeti alkalmazottak is – összesen 20 személy – segédkeztek. A tüzet 13 órára sikerült körülhatárolni, ezzel akadályozva meg a továbbterjedését. Radu Monoranu elmondása szerint a kászoni tűz esetében sem beszélhetünk jelentős anyagi kárról, mivel itt sem gyulladtak meg élő fák, csak fahulladék. A tűzoltósági szóvivő elmondása szerint azt feltételezik, hogy szándékos tűzgyújtás okozta a tüzet.
– Szándékos gyújtogatásnak nem nevezném, a szakemberek azonban megtaláltak egy tűzhelyet, és azt feltételezik, hogy a használata után nem oltották el kellőképen a tüzet, amely így továbbterjedt – tudtuk meg András Zoltántól, Kászon község polgármesterétől.
Mint elmondta: már a délutáni órákra eloltották a tüzet, de a közbirtokosság alkalmazottai még éjszakára is ott maradtak felügyelni.

Ég a tőzeg, de csökken az ammóniaszint

Radu Monorarutól megtudtuk: tegnap nem riasztották ugyan a tűzoltókat a Csíkszereda Székelyudvarhely felőli kijáratánál hetek óta égő tőzeghez, de az továbbra is ég, és a teljes kioltásához csak az időjárásban bízhatnak. A területen több tűzfészek is mélyen parázslik, így szinte esélytelen csupán tűzoltókocsikkal eloltani azt – mondta.
Domokos Lászlótól, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójától ugyanakkor megtudtuk: tegnap 20 mg/m3 volt a tőzegtűzből fakadóan a levegő ammóniaszintje, a „megengedett” 100 mg/m3-nek tehát az egyötöde. Az igazgató elmondta: november elejétől csökkenőben van az ammóniaszint, amely amúgy téli időszakban rendszerint 50–60 mg/m3-re emelkedik, de még az sem veszélyes az egészségre.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek