Megyénknek közel 5 millió lej

585

A kormány keddi ülésén sajnos ismét terítékre kerültek a természeti csapások. Mondjuk ezt annak okán, mert az elmúlt hetek, napok során az ország számos településén hatalmas pusztításokat okoztak a felhőszakadások, a viharok, illetve az árvizek. (Azóta már az is kiderült, hogy az időjárási viszontagságok emberéletet is követeltek, szám szerint három halálos esetet jegyeztek a hatóságok.) A kormányfő arra utalt, hogy a károkat fel kell leltározni és a kabinet meg fogja hozni a szükséges intézkedéseket.

Gyorssegélyt, különböző élelmiszerek és ásványvíz formájában, akárcsak május és június folyamán, az elmúlt napokban is juttattak az állami tartalékalapokból. Ugyanakkor kedden elfogadásra került egy újabb kormányhatározat is, amely értelmében 28 megye fog részesülni a kormány rendelkezésére álló közbelépési alapból. A kiutalt pénzalapot minden esetben a kárt szenvedett helységek infrastruktúrájának a helyreállítására kell fordítani. Dăncilă kormányfő arra is utalt, hogy a pénzkiutalás az adott települések helyhatóságainak az igénylése alapján történt. Országos viszonylatban mintegy 212 millió lejes kiutalásról van szó, ebből 19,44 millió lej Botoșani, Brassó, Kolozs, Kovászna, Maros, Mehedinți, Suceava, Vâlcea és Vrancea megyének a március–május időszakban bekövetkezett károk enyhítésére. További 192,7 millió lejt azon károk enyhítésére, illetve helyreállítási munkálatokra utaltak ki, amelyek június és július hónapokban következtek be Arad, Argeș, Bákó, Beszterce-Naszód, Bo­toșani, Brassó, Dâmbovița, Fe­hér, Galac, Gorj, Hunyad, Iași, Kolozs, Kovászna, Krassó-Szörény, Máramaros, Mehedinți, Maros, Neamț, Prahova, Szeben, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Vrancea és Hargita megyében. A kormányülést követően a sajtószóvivő azt közölte, hogy a kormányhatározat mellékletében feltüntetett pénzelosztás a régiófejlesztési és közigazgatási minisztérium beterjesztése alapján történt. A szóban forgó kormányhatározat, a 2018/563-as, csütörtökre virradóan jelent meg a Hivatalos Közlöny 648-as számában. Annak 2-es mellékletében van feltüntetve Hargita megye is, amely esetében mintegy 4,9 milliós költségvetési kiutalásról van szó, abból 15 területi-közigazgatási egység részesül, nevezetesen Lövéte, Csíkszentgyörgy, Kozmás, Csíkszentmihály, Oroszhegy, Homoródszentmárton, Gyer­gyó­holló, Csík­szent­do­mo­kos, Csík­szent­imre, Szép­víz, Gyi­mes­kö­zép­lok, Gyer­gyó­cso­ma­fal­va, Ká­szon­altíz, Vasláb és Tusnád községek. A legnagyobb összeget ez utóbbi községnek utalták ki, közel 2,7 millió lej. Az említett mellékletben fel vannak tüntetve tételesen a helyreállítási munkálatok is, szám szerint 29.
Emlékeztetnénk arra, hogy egy hasonló jellegű kormányhatározatot már elfogadtak a kormány július 12-i ülésén. A 2018/514-es kormányhatározatról van szó, amelynek értelmében közel 108,7 millió lejt utaltak ki 25 megye területi-közigazgatási egységei számára a helyi infrastruktúra helyreállítási munkálatainak az elvégzése érdekében. A 25 költségvetési kiutalásban részesült megye közt akkor Hargita megye nem szerepelt.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.