Megyénk is a toplistán

Miután nyilvánosságra kerültek, illetve hozzáférhetővé váltak a 2012-es esztendei pénzügyi beszámolók, valamint az éves különböző jellegű hivatalos statisztikai jelentések és beszámolók, érdekes számításokat lehet készíteni, toplistákat összeállítani, s azok fényében bizonyos következtetéseket is levonni. Különböző ismérvek és szempontok alapján kidolgozott helyzetjelentések, táblázatok stb. szinte napi rendszerességgel jelennek meg különböző tanulmányokban vagy a szaksajtóban. A minap egy maga nemében érdekes térképet készítettek a Ziarul Financiar napilap munkatársai: betájolták földrajzi szempontból is az ország ötven legnagyobb ruhagyártó vállalkozását, valamint az ötven legnagyobb hazai cipőgyárát.

A Norada Rt. A termelés döntő hányada exportra megy
A Norada Rt. A termelés döntő hányada exportra megy

[dropcap]A[/dropcap] fentebb említett térkép felrajzolásánál a kritériumként kezelt ismérv a múlt esztendei üzleti forgalom értéke volt a szóban forgó két szektorhoz tartozó kereskedelmi társaságok esetében. Érdekes és sokatmondó már eleve e két szektornak Románia gazdaságában betöltött szerepe. Azt eddig is tudtuk, hogy országunk már hosszú évtizedek óta textilipari nagyhatalom, s jelenleg is európai viszonylatban az egyik legjelentősebb szereplője ennek az iparágnak, de ez vonatkoztatható a hazai cipőiparra is. Az export tekintetében ez a két ágazat együttesen 2014-ben is az autóipar után a második helyet foglalta el. Amúgy azok együttes üzleti forgalma meghaladta a 20 milliárd lejt. A több száz érintett vállalkozást azok tavalyi üzleti forgalma alapján rangsorolva kiderült, hogy a listára felkerült ötven ruhaipari és ötven cipőipari cég együttesen a már említett több mint 20 milliárd lejből több mint 65 százalékkal részesedett. Ugyanakkor a becslések szerint azok termelésének több, mint 80 százaléka exportra került, de vannak olyan cégek is, amelyek esetében ez a részarány meghaladta a 95 százalékot.

Nagyok a nagyok közöttAz ország térképén beazonosítva a szóban forgó 50-50 céget, arra a következtetésre lehetett jutni, hogy a ruhaipar tekintetében vezető szerepet játszik Vrancea megye, pontosabban annak megyeszékhelye, Focșani municípium, ahol öt konfekcióipari vállalkozás tevékenykedik, azok alkalmazottainak száma együttesen megközelíti a 4000-et, és a tavalyi együttes üzleti forgalmuk meghaladta a 400 millió lejt. Ennek ellenére a szektor legnagyobb cége nem a szóban forgó megyében található, hanem Bukarest szomszédságában, a Ialomița megyei Urziceni-ben. Ott 1994-ben létesült az angol érdekeltségű Alison Hayes ruhaipari cég, amely alkalmazottainak száma jelenleg 1253, üzleti forgalma pedig meghaladta a 268 millió lejt, s ugyanakkor termelésének több mint 95 százaléka Nagy-Britanniába és Írországba irányul.
A cipőipar tekintetében az első hely megszerzéséért fej fej mellett versenyezhet Bihar és Temes megye. Mint cég viszont a legnagyobb a Temes megyei Lugoșon található Rieke Romania Kft., amelynek tavalyi üzleti forgalmaz meghaladta a 361 millió lejt. Amúgy az alkalmazottak száma tekintetében a két szektorban az első helyre a Focșani-ban található Artifex Kft. foglalja el az első helyet, melynek alkalmazottainak száma 1331 volt.

Megyénkbelieka ranglistán
Hargita és Kovászna megye megjelenítődik a térképen, mármint a ruhaipar vonatkozásában. Megyénk két céggel, a székelyudvarhelyi Ikos-Conf Rt.-vel és az ugyancsak székelyudvarhelyi Norada Rt.-vel szerepel az ötven legnagyobb között. Az előbbi az alkalmazottak száma tekintetében az első öt közé van sorolva a tavalyi 1128 fős létszámával. A Norada esetében az alkalmazottak száma megközelítette a 900-at. A két részvénytársaságnak együttesen elért üzleti forgalma a tavaly meghaladta a 106 millió lejt. De ha már itt tartunk, utalhatunk arra is, hogy Hargita megye esetében igen nagy múltja van a konfekcióiparnak, és megyei viszonylatban jelenleg is mind a munkaerő-foglalkoztatás, mind a termelési érték, valamint az export tekintetében is vezető helyet foglal el. Igen, mert a két „nagyágyú” mellett még jó néhány, viszonylag jelentős cég tevékenykedik a ruhaiparban, de ehhez még hozzáadandók a bőrkonfekcióban, a cipőiparban és a kötöttáruiparban tevékenykedő vállalkozások is. Ezek között említhetjük a székelyudvarhelyi Confex Jakab Kft.-t, a Maroshévízi Kötöttárugyárat és nem utolsósorban a székelyudvarhelyi Akarat és a csíkszeredai Oltul kisipari szövetkezeti társulásokat.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb