Megyei utak karbantartása Udvarhelyszéken

44

A csapadékos idő késlelteti a télen megromlott útszakaszok feljavítását, de vannak részek, ahol már elkezdték a munkát. A megyei utakon nemcsak kátyúzásra lehet számítani, hanem idén is lesznek olyan szakaszok, amelyekre egybefüggő aszfaltréteg kerül. Többek között Bikafalva és Farcád között is felújítják az utat.

Nemcsak kátyúzást, egybefüggő aszfaltréteget is ígérnek. Jó utakra várnak a falvak
Nemcsak kátyúzást, egybefüggő aszfaltréteget is ígérnek. Jó utakra várnak a falvak

Elkezdték a karbantartást az udvarhelyszéki megyei utakon. A tevékenység általában az útpadkák rendbetételét, sánctakarítást, az átereszek javítását, kövezést, a gödrök betömését jelenti. Hargita Megye Tanácsa illetékes munkatársától úgy tudjuk, hogy Kányád község területén két helyen is dolgoznak már. Ha az időjárás lehetővé teszi, a megrongálódott útszakaszok kátyúzása is beindul a napokban, erre a munkálatra új közbeszerzési eljárást kellett hirdetnie a megyei önkormányzatnak, de ezt már le is bonyolították.
Folytatódik az egybefüggő aszfaltszőnyeg program, amelynek során új burkolat kerülhet olyan útszakaszokra, ahol volt már aszfalt, csak nagyon tönkrement, és nagyon sok gödröt kellene betömni. Az ilyen helyeken megoldják a kátyúzást, majd egy átlagosan 2 centiméter vastagságú kiegyenlítő réteg, és 4 centiméteres kopóréteg kerül a felületre. A költségeket nem beruházási pénzből, hanem a karbantartásra elkülönített összegekből fedezik.
Idén egybefüggő aszfaltréteg kerül az Oroszhegy bejáratánál található, mintegy egy kilométeres felületre, az ún. ülkei kereszt és Tibód közötti közel 3,5 kilométeres részre, illetve a Székelyudvarhely kijárata és a 131-es út felsőboldogfalvi elágazása közötti megrongálódott szakaszra. Bikafalva és Farcád között 5,4 kilométer hosszúságban, Kányád és Derzs között egy kilométeres szakaszon fognak aszfaltozni, továbbá a Szenterzsébettől Románandrásfalva irányába tartó úton tavalyról elmaradt közel 3 kilométeres szakasz rendbetétele, ezt is folytatják az idén.
Újra meg kellett hirdetni a forgalombiztonságra vonatkozó munkálatokat, mert a korábbi kivitelező nem végezte el a feladatát, és fel kellett bontani a vele kötött szerződést. A közbeszerzést már lebonyolították, a nyertes cég hamarosan kezdheti az útburkolat megfestését, a táblák, védőkorlátok elhelyezését, a régiek cseréjét, illetve lefestését Udvarhelyszéken is.
A térség egyik problémás útszakasza a 131-es megyei út, amely a talajviszonyok miatt gyakran megcsúszik, hullámossá válik. Nemrég Felsőboldogfalva határában az út széle szakadt be, a problémát jelenleg szalagok jelzik. A helyi önkormányzat a prefektusi hivatalnak és a katasztrófavédelmi felügyelőségnek jelezte a kárt. A szakértők egyetértenek abban, hogy a megoldást egy nagyobb beruházás jelentené, az utat csak egy erős támfal megépítése után lehetne megjavítani. Reménykednek, hogy a kormány sürgősségi alapjából kapnak erre pénzt, de gondolkodnak más megoldásokon is.
Egyelőre elég kevés pénz áll a megye rendelkezésére útkarbantartásra, mindössze 9,3 millió lejt költhetnek el erre a célra. A megyei tanács idén ennél jóval többet szeretne a javításokra, a forgalombiztonságra szánni, és reménykednek, hogy a költségvetés kiigazításakor a kormány további összegeket juttat a megyébe, és akár július-augusztusban is, de még egy „útjavítási rohamra” lehetőség nyílik.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek