Megyei pénz vállalkozáskeltetőkre

Több mint 15 millió lejről döntöttek

12

Négy Hargita megyei város vállalkozáskeltető pályázatát támogatja Hargita Megye Tanácsa. Csíkszereda, Szé­kely­ud­var­hely és Székely­ke­resz­túr esetében a tegnapi rendkívüli gyűlésen döntött a támogatás mértékéről a megyét vezető testület, a gyer­gyó­szent­mik­ló­si pályázat támogatásáról később határoznak. 

Barti Tihamér megindokolja a támogatás fontosságát. Közösen, előre Fotó: László F. Csaba

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke a gyűlést követően elmondta: már év elején megállapodtak a négy érintett helyi önkormányzattal, hogy támogatni fogják a pályázatukat. Különbség mindössze abban van, hogy Székelyudvarhely esetében a városi önkormányzat a projekt vezetője, Csíkszeredában és Székelykeresztúron pedig a megyei önkormányzat. Az elöljáró hozzáfűzte: Gyergyószentmiklós pályázatát is támogatni fogja a tanács, de erről csak később fognak dönteni.

A négy székely város mind szeretne egy-egy vállalkozáskeltetőt, ezekre az inkubátorházakra az uniós forrásokból a költségek felére pályázhatnak a kiírás szerint. A beruházások 50 százalékos önrészét, valamint a nem elszámolható költségeket megosztják a helyi önkormányzatok és a megyei tanács között. Csíkszereda és Székelyudvarhely esetében a beruházás önrészének felét vállalja át a megye, Székelykeresztúr – és később Gyergyószentmiklós – esetében pedig az önkormányzatra háruló költségek 80 százalékát vállalják át.

Elsőként a székelyudvarhelyi vállalkozáskeltető támogatásáról döntöttek a tanácsosok, ahol a mintegy 6,3 millió lejes beruházásból irodaépületet és üzemcsarnokot is építenének, a kreatív iparban dolgozó friss – a tervek szerint összesen 17 –  vállalkozások számára. Azt remélik, így 100 új munkahelyet teremtenek.

Székelykeresztúron ugyanakkor a textil- és bőripari kisvállalkozásoknak adnak teret az új inkubátorházban, reményeik szerint 16 cég 35 embernek biztosít majd munkát. A beruházás értéke több mint 4,7 millió lej.

Csíkszeredában Zsögödfürdőn, az egykori étterem épületét alakítják át vállalkozáskeltetőnek. Az 1400 négyzetméter hasznos felülettel rendelkező épületben 35 kreatív ipari vállalkozást várnak, szintén 35 munkahely létrejöttét remélve. A 4,1 millió lejt meghaladó beruházásból 70,5 ezer lej a nem elszámolható költség értéke. Az uniós pályázati alap ugyanis nem finanszírozza az irodai berendezések (asztalok, székek stb.) beszerzését.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.