Megyei kórház: Nyolc konténerrel bővült a fertőző osztály

117

Új, moduláris kórházzal bővült Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztálya Csíksomlyón. A nyolc konténerből álló, tíz ágyas ingatlan együttes 245 ezer lejbe került, amelyet fele-fele arányban a Hargita megyei önkormányzat és a kórház finanszírozott. A létesítményt kedden mutatták be a sajtónak az intézmény vezetők.

A kórházi felszerelések listáját olvasta fel a megyei tanácselnök. Fotó: George Gheorghiţă

A terepbejárás előtt a média munkatársait ellátták maszkkal és kesztyűvel, ez után kezdődött csak el a sajtótájékoztató. Konrád Judit a megyei kórház menedzsere elmondta: azért volt fontos a moduláris kórházat létrehozni, mert a fertőző betegségeket osztály, amely a korona vírusos betegek gondozását is vállalta ezzel kiegészült. A betegek ellátására alkalmas felület is nőtt és a fertőző betegek elkülönítése is lehetővé válik. Hozzáfűzte: a világjárvány elmúlása után is hasznát veszik majd a moduláris kórháznak. Ez azt is jelenti, hogy nőtt a kizárólag a fertőző betegek számára fenntartott ágyak száma. Erre egyébként is szüksége van a kórháznak, mert évente előfordul, hogy a fertőző betegségek kezelésére fenntartott ágyak száma nem elég. Hét konténerben látják el a betegeket, illetve külön öltöző konténert kapott a koronavírusos betegeket ápoló személyzet. Ezzel őket igyekeznek védeni a fertőzéstől. Az intézményvezető megköszönte a megyei önkormányzatnak, hogy viszonylag rövid idő alatt elkészült a moduláris kórház.

A beruházás sebességét dicsérte a prefektus. Fotó: George Gheorghiţă

Gyors beruházás összefogással

Ion Proca Hargita megyei prefektus ugyanakkor úgy fogalmazott: az elmúlt két hónap legnagyobb hozadéka, hogy egy „nagy családot” alkottak a megye egészségéért felelős intézmények. Hozzáfűzte: a moduláris kórház ötlete az elsők között volt a járvány kezdetekor. Elsősorban a beruházás gyorsaságát dicsérte a prefektus is. Biró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke a homoródalmási polgármesternek, Tikosi Lászlónak köszönte meg, hogy az almási önkormányzat tíz ágyat adományozott a megyei kórháznak.

– Ha a cél jó lehet eredményeket elérni, akkor is, ha bürokratikus az ügyintézés – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megyet Tanácsának elnöke.

Az elöljárók farkasszemet néztek a sajtóval, a háttérben az egyik új konténer. Fotó: George Gheorghiţă

Nem csak megépítették, fel is szerelték

Az elöljáró elmondta: légkondicionált fürdőszobákat építettek be a konténer kórházakba, amelyeket árammal fűtenek és orvosi felszereléssel is elláttak. A kórházi ágyak és az éjjeliszekrények mellett, infúzióadagoló készülék, élettani funkciókat ellenőrző monitor, EKG-készülék, defibrillátor is része a moduláris kórház felszerelésének. A nyolc konténerből moduláris kórház összesen 245 ezer lejbe került. A konténerek felét a megyei tanács vásárolta meg, másik felét a megyei sürgősségi kórház szerezte be, a vásárlás a megyei tanácstól kapott saját költségvetési keretéből finanszírozta. A konténereket a média munkatársai belülről is megtekinthették. A konténerek kívülről nem tűnnek látványosnak, ehhez képest belülről szinte meg se lehet mondani, hogy nem egy átlagos kórházépület belsejét látjuk. A felszerelés szemmel láthatóan korszerűnek tűnik.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.