Megvédenék a jó kezdeményezést

Törvénytelen a babakelengye?

28

A fiatal családok támogatására babakelengye programot indítana a székelyudvarhelyi önkormányzat, a kezdeményezést törvényességi okokból kifogásolja a prefektusi hivatal. Az ötlet kidolgozója és a tanács RMDSZ-es frakciója azt szeretné, hogy álljanak ki az elképzelés mellett. Annál is inkább, mert az országban vannak települések, ahol működik a program.

Megakadályozná a prefektusi hivatal a babakelengye programot, amelyet a szeptemberi ülésén szavazott meg a városi önkormányzati testület. A kezdeményezés egyfajta gesztus lenne a székelyudvarhelyi családok irányába, támogatva az itthon boldogulást. Az elfogadott határozattervezet szerint minden székelyudvarhelyi újszülött után 500 lej értékben adnának egyszeri segélyt. A prefektusi hivatal viszont a múlt héten átiratban értesítette az önkormányzatot, miszerint jogszerűtlennek tartja a határozatot, és annak visszavonására kötelezi a testületet.

A bukaresti babáknak jár
Az ötlet nem új keletű, Lőrincz Edit, a tanács MPP–EMNP koalíciójának tagja még a tavaly dolgozta ki és nyújtotta be a határozattervezetet, amellyel az újszülötteket fogadó családokat kívánta segíteni. Ilyesmire van már precedens az országban, néhány megyében létezik ilyen jellegű határozat, és Bukarestben is működik a program, ebben az évben 2500 lejnyi juttatást adtak a fővárosban az újszülöttek szüleinek. Lőrincz Edit elmondása szerint tanulmányozta az ottani programot, majd alapos feltételrendszert dolgozott ki, eszerint a segélyt a városban élő, legalább egy éve székelyudvarhelyi lakcímmel rendelkező, itt adózó családok kapnák meg az itthon született kisbabájuk után. Végül csak idén ősszel került napirendre a tervezet, és az eredeti elképzeléstől némileg eltérő változatban szavazták meg a képviselők. A kezdeményező gyereklétszámtól függően növekvő mértékű pénzbeli juttatást képzelt el, a tanács végül ajándékcsomag vagy vásárlási utalvány formájában kiutalt segélyről döntött. Lőrincz Edit elmondta azt is, hogy évente átlagosan 350 újszülött esetében járna a juttatás.

Nem hagynák annyiban
Ha máshol lehet, Udvarhelyen miért nem? – kérdezi a babakelengye program kezdeményezője. Lőrincz Edit elmondása szerint a végsőkig küzdeni fog azért, hogy ne vonja vissza a tanács a határozatot.
– Bizonyos szempontból disz­kriminatív a döntés, és azt szeretném, ha összefognánk és nem hagynánk annyiban – fogalmazott az önkormányzati képviselő.
Hasonlóan vélekedik az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Derzsi László tanácsos is. Véleményét közösségi oldalán is nyilvánosságra hozta. „Ahogy telnek a napok, mindinkább az a meggyőződésem, hogy el kell gondolkodni azon a lehetőségen is, hogy az önkormányzat ne vonja vissza a határozatát, hanem harcoljon érte! Vigyük az ügyet közigazgatási bíróságra” – írta Derzsi.
Mint mondta, elolvasta a 2010/118-as törvényt, amire hivatkozva a prefektus jogszerűtlennek tartja a kelengyeprogramot. Annak idején ez a törvény „vágta meg” egyebek közt a közalkalmazottak bérét 25 százalékkal és kényszerítette az önkormányzatokat spórolásra a gazdasági válság alatt.
– Nagyon sok rendelkezése már idejétmúlt, nincs hatályban – emlékeztetett a tanácsos, majd kijelentette: ez egy jó program, megéri küzdeni érte, Udvarhely legyen hát annyira bátor, hogy csak úgy ne hagyja magát a prefektussal szemben.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek