Megváltoztak a személyszállítási feltételek: Nehezebb a hazajutás és az ingázás

1 316

A jelenlegi rendkívüli állapot nemcsak a repülőtéri személyszállításra, de a taxisok munkájára is rányomta a bélyegét. A repülőterekről jelenleg zárt utasterű kisbuszokkal ajánlott a külföldről hazaérkezők szállítása. A taxisok forgalma 20 százalékra csökkent, nagy részük visszavonult munkájából.

Biztonságosan elválasztották az utasteret                                                                                         Fotó: Szabó Attila

Tekintettel a koronavírus terjedését megelőző határozatokra, egyre nehezebbé vált a közlekedés azon állampolgárok számára, akik külföldről repülővel térnek haza. A lakhely és munkahely közötti közlekedés is nehézséget jelenthet a csíkszeredai és környékbeli lakosoknak, mivel több személyszállítási szolgáltatás szünetel, így sokan kénytelenek kifizetni a taxik magas béreit.

Repülőtéri utasszállítás
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Facebook-oldalán közzétett videójában továbbra is azt tanácsolja, hogy aki csak teheti, maradjon abban az országban, ahol van. Azoknak viszont, akik kénytelenek hazautazni, többféle közlekedési alternatívát ajánl arra vonatkozóan, hogy miként juthatnak el a repülőterekről a lakhelyükig. Egyik megoldásként szolgál, ha a sárga zónából hazaérkezők után két autóval mennek hozzátartozóik, meghatározott távolságból kommunikálnak egymással a reptéren és az egyik autót a külföldről hazaérkező vezeti haza, a másikkal pedig a hozzátartozók távoznak. Másik alternatíva a magánmentők szolgáltatásainak igénybe vétele, de sokan jelezték, hogy képtelenek megfizetni ezek magas szállítási költségeit. Hargita Megye Tanácsának és Hargita Megye Prefektúrájának közös erőfeszítései révén született egy harmadik megoldás: a Csíki Auto Land és a Vándorszékely cégek repülőtéri utasszállítása. Borboly Csaba lapunknak elmondta: többnapos munkával sikerült megszerezni az autóbeírási hatóság, a közegészségügyi intézmény és a rendőrség engedélyeit, hogy az átalakított kisbuszok reptéri transzferként működhessenek.
– A kisbuszokban az utasfülkét hermetikus elzárófallal választották el a sofőrrésztől, lehetővé téve, hogy teljes biztonságban szállíthassanak a járművezetők – jegyezte meg az elnök.
Ezek a járművek csak a megszabott útvonalon, az előírásoknak megfelelően, törvényes keretek között közlekedhetnek. Borboly Csaba elmondta: a kisbuszok szolgáltatásait sofőrrel vagy sofőr nélkül is igénybe lehet venni. Abban az esetben viszont, ha valaki vállalja a vezetést, egy felkészítőn kell részt vennie a közegészségügyi hivatalnál, hogy elsajátítsa az alapvető információkat a távolságtartásra és fertőtlenítésre vonatkozóan. A politikus azt is kihangsúlyozta: a sofőröknek minden esetben maszkot és kesztyűt is viselniük kell, illetve fontos, hogy rendelkezzenek utasaik kinyomtatott repülőjegy-másolatával és saját nyilatkozatukat is magukkal vigyék. Hozzátette: bárki jelentkezhet önkéntesnek, ha sofőrködni szeretne, vagy saját autóját alakítaná át a jelenlegi elvárásoknak megfelelően. Saját Facebook-oldalán vagy a 0744–399282-es telefonszámon is felvehetik a kapcsolatot az elnökkel, ha a mostani kialakult helyzettel kapcsolatban kérdésük merülne fel.

Különleges esetekben alacsonyabb áron
Pár napja működik a Csík Auto Land új szolgáltatása: a reptéri személyszállítás. Szabó Attila, a Csík Auto Land tulajdonosa lapunknak elmondta: a cég tíz éve kínál autóbérlési lehetőséget, az utóbbi hetekben azonban 20 százalékra csökkent a forgalma. Ennek köszönhetően a tulajdonos úgy döntött: átalakítja kisbuszait, hogy reptéri fuvarokat vállalhasson.
– Sokan kétségbeesve, könnyek között hívnak fel, hogy segítsek rajtuk, és ha valakinek nincs lehetősége kifizetni a fuvart, esetenként alacsonyabb árakon is dolgozunk – mutatott rá a cégtulajdonos. Egyébként 1,20 lej/km a szállítási költség, ami Csíkszereda–Bukarest útvonalon például 600 lejt jelent. Az említett összeg független a személyek számától, ha egyvalaki utazik, akkor is ennyi a költség, ha többen vannak, osztódik az összeg az utasok között.
– Átlag alatti piaci áraink vannak, mert senkinek nem szeretnénk visszaélni a kiszolgáltatott helyzetével – jegyezte meg Szabó Attila. Mint mondta: nagyon sokan hívják, de maximum 6 személyt tudnak egyszerre szállítani, azzal a feltétellel, hogy az utasok egy repülővel érkeztek.

Szünetelnek a személyszállítási eszközök
A csíkszerdai taxisok mindössze 25 százaléka dolgozik ezekben a napokban – mondta el lapunknak egy helyi taxisofőr. Továbbá az utasszállításra vonatkozó szabályok is változtak, mivel négy személy helyett jelenleg maximum kettőt szállíthatnak az autók hátsó ülésén. Bár kevesebben vannak, forgalmuk mégis 20 százalékra csökkent, leginkább a munkahely és lakhely közötti szállítást igénylik az emberek a buszjáratok beszüntetése óta. A taxisofőr elmondása szerint vastag nejlonfüggönnyel választotta el az utasteret, hogy nagyobb biztonságban szállíthassa utasait. Lapunk megkérdezésére azt is elárulta, hogy további két kollégája is biztonsági intézkedéseket vezetett be, hogy kivédhesse a vírus terjedését.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek