2021, január 17, vasárnap.

Megvalósult beruházások, merész tervek

 

 

Csíkdánfalva községben a vírus okozta nehézségek miatt ugyan lassabban lehetett dolgozni, viszont a beruházások nem álltak le. Számos tervet előkészítettek, amelyeknek megvalósításán folyamatosan dolgozik az önkormányzat. Kamerarendszert szereltek fel, folynak az aszfaltozási munkálatok, és a közvilágítási rendszert is kiépítették. A falu életéről, az elért eredményekről és a meglévő gondokról, új kihívásokról beszélgettünk Böjte Csongor-Ernő csíkdánfalvi polgármesterrel. 

– Melyek voltak az elmúlt négy év legnagyobb megvalósításai?

– Legnagyobb megvalósítás a község útjainak rehabilitációja volt. Nagy előrelépésnek számít, hogy a felcsíki községek megtanultak együtt dolgozni, együtt gondolkodni a haladás érdekében, anélkül, hogy rivalizálnának egymással. Közösen sikerült lebonyolítani egy közel ötmillió eurós projektet, ami persze sok időt igényelt, s amely segítségével javítottuk az utakat, a közvilágítást és új tűzoltóautókat vásároltunk. Emellett mindenki végezte a saját dolgát, Csíkdánfalván nagy projekt volt a falu bejáratánál levő Olt-híd újjáépítése, javítása, valamint az óvoda épületének belső felújítása. Múlt héten fejezték be a községi kamerák felszerelését, amelyet át is adtak, amelyet figyelünk is mindennap, hiszen az elmúlt időszakban sok lopás, betörés történt. Összesen 32 készüléket szereltek fel a bejáratokhoz, utcákhoz, az iskolához, az óvoda és a hivatal udvarára. Ezenkívül még rengeteg más projekt van folyamatban, amelyeket reményeink szerint be is fejezünk. 

– Milyen kihívásokkal szembesültek?

– Kihívások mindig vannak és lesznek, bármilyen munkát végezzen az ember. Esetünkben talán a román törvénykezés az, ami néha ellehetetleníti a helyzeteket, a túlzott bürokrácia akadályai. Minden egyes munkálathoz tucatnyi engedélyt kell szerezni, külön meg kell keresni az összes hatóságot. Emellett még nehézség az is, hogy nagyon sok előtanulmányunk 2017–2018-ban készült, azóta a bérköltségek emelkedtek, ez pedig magával hozta azt is, hogy a pályázatok esetében akár negyvenszázalékos pluszköltséggel kellett számolni. Ezeknek a forrásoknak a megteremtése nem egyszerű feladat. Igyekszünk megoldani minden problémát és hatékonyak lenni, időben lépni. 

– Mit nem tudtak megvalósítani?

– Szerencsére ilyen projektekről nem tudok beszámolni, bár igaz, vannak olyan tervek, amelyek közel háromévesek, és most sikerült elindítani vagy pontot tenni a végére. Konkrét beruházás nincs, amit elterveztünk, de nem valósult meg, inkább csak olyanok, amelyeknek kifutási ideje hosszabb és körülményesebb, reméljük, ezeket az elkövetkező években be tudjuk fejezni.

– Miért pályázik egy újabb mandátumra?

– Elsősorban azért szeretnék egy újabb mandátumra pályázni, mert szeretem ezt csinálni, szeretem ezt a munkát. Úgy hiszem, e nélkül nem is lenne értelme az egésznek. Emellett pedig olyan projekteknek fogtunk hozzá, amelyeket be tudunk fejezni, és ez is a legfőbb cél. Van bennünk még energia, hogy tovább munkálkodjunk, és nemcsak a meglevő terveken, hanem újakon is, hiszen a fejlesztéseknek se vége, se hossza. Mindig akad valami, amin javítani lehet, mindig van egy olyan szituáció egy község életében, amit előbbre lehet vinni. 

– Hogyan tekintenek a jövőbe?

– Tervekben nem szenvedünk hiányt, sok ötletünk és elképzelésünk van. Elsősorban a már meglévő, utakkal kapcsolatos pályázatokat akarjuk befejezni, lehetőleg még az idén. Van még két iskolás projekt, amely az Európai Unió és a kormány fejlesztési programjából van finanszírozva, vagyis fel szeretnénk újítani az oktatási intézményeket. Szintén közbeszerzés alatt van a hivatali épület renoválása, egy garázs építése, valamint a teljes kultúrotthon felújítása, új hangszerek és felszerelés beszerzése a helyi fúvószenekarnak. Szeretnénk indítani egy ifjúsági zenekart, a már meglevő mellett. Terv készült el, ami a Ré-patakának a támfal megépítésére vonatkozik, a már meglévő aszfalt mellett. Egyéb tervek közé tartozik a gázhálózat kiépítése, ha ez a felcsíki csapat továbbra is együtt marad és dolgozik. Saját elképzelés még egy központi parkoló kialakítása a polgármesteri hivatallal szemben levő telken, amelyet már megvásároltunk, mögötte egy községi játszótérrel, amelyhez már készülnek a tervek. Fontos projekt még a Dugásfürdő gyógyközponttá és pihenőhellyé alakítása, amellyel szintén foglalkozunk. A középiskola szempontjából tervben van egy bentlakás és campus építése, amely nagyban segítené az oktatást, ugyanakkor igény van a bölcsőde létrehozására is. Erre is vannak már tervek, ötletek. Szeretnénk fejleszteni a vidéki turizmust, így építhetünk a helyi értékekre, a meglévő hagyományainkra. Ezért vásároltuk meg a volt kerámiaüzem épületét is, amellyel szintén foglalkozni szeretnénk a későbbiekben, emellett keressük a helyet egy idősotthonnak. Még nagyon sok munka van, azzal is tisztában vagyunk, hogy a felsorolt tervek megvalósításához nem négy évre van szükség, hanem sokkal többre, de mindennap kell tenni a cél érdekében. Én bízok a közös munkában, hogy együtt erősebbek vagyunk, jobban tudunk fejlődni.

 

Előző cikkZsúfolt naptár
Következő cikkKijevben Lucescu

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb