Megvalósult álom, példaértékű közösségi megmozdulás

Átadták a Szent Ágoston Fejlesztőközpontot Csíkszeredában

1 432

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit csütörtökön a csíkszeredai Szent Ágoston Fejlesztőközpont, amely a gyerekek, idősek és fogyatékkal élők támogatását célozza. Az épület átadásával többéves álom valósult meg, végre új otthonukba költözhetnek a foglalkoztató központ lakói.

Ünnepélyes szalagvágás. Új kezdet Fotók: László F. Csaba

Számos gyűjtés, adományozás előzte meg a Szent Ágoston Fejlesztőközpont létrejöttét Csíkszeredában, ugyanis a munkálatok elvégzéséhez 820 ezer euróra volt szüksége a Gyulafehérvári Caritasnak. Csütörtök délelőtt azonban, szimbolikusan pontot tettek az építkezés végére, ugyanis hivatalosan is átadták a foglalkoztató központot.
Az ünnepély során dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója beszédében kiemelte: egyetlen lehetőséget ragadtak meg, amelybe számos ember álmodott jövőt.


– Életet akartunk építeni ezekbe a falakba, amelyek példaértékű közösségi összefogással emeltünk. Az építkezés jelentős részét németországi adományokból fedeztük: első ízben 400 ezer, második részben pedig 110 ezer euró felajánlást kaptunk, a hiányzó összeget pedig cégek és magánszemélyek segítségével gyűjtöttük össze – mondta dr. Márton András, hangsúlyozva: a megnyitó nem azt jelenti, hogy teljesen véget értek a munkálatok, mivel az alagsor még nincs kész, a felvonó sem üzemel, és egyéb apróbb simítások is hátravannak.

A központ tevékenysége
A Szent Ágoston Fejlesztőközpont a következő tevékenységekre irányul: szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek (2 hónap – 6 év) korai nevelése és fejlesztése, prevenció és intervenció egyaránt; koraszülött gyermekek korai nevelése és fejlesztése; egyedülálló szülők, leányanyák támogatása; kisgyermekes családok támogatása és fejlesztése; egyéni és csoportos fejlesztések értelmileg akadályozott, autizmussal élő, valamit mozgás- és érzékszervi fogyatékossággal élők számára; kézműves, szabadidős és terápiás foglalkozások fogyatékossággal élő gyerekek és felnőttek számára, családjaik támogatása és idős személyek nappali foglalkoztatása.

Hiánypótló intézmény
Borboly Csaba megyeelnök levélben gratulált az esemény szervezőinek, és támogatásáról biztosította a Gyulafehérvári Caritast. Füleki Zoltán alpolgármester köszönetét fejezte ki, és megvalósult álomnak jellemezte a Szent Ágoston Fejlesztőközpont felavatását.
– Ez a hiánypótló intézmény hatalmas dolog Csíkszeredának, és hálával tartozunk a Gyulafehérvári Caritasnak, amiért támogatja városunk élhetőbbé tételét – fogalmazott az alpolgármester.
A program során Bálint István, a Szent Ágoston-plébániatemplom kormányzója is felszólalt, mondván: a foglalkoztató központ által színesebbek lettek a hétköznapok a plébánián. Örömmel tapasztalta, hogy nemcsak a templomban gyűlnek össze az emberek, hanem az udvaron is élet van, hiszen a fejlesztőközpont fiataljaival mindig jó élmény a találkozás.
Dr. Flender Gyöngyi konzul nyomatékosította, hogy a magyarországi viszonyokhoz képest elmaradottak az itteni szociális körülmények, és Magyarország kormánya a továbbiakban is támogatja az Erdélyben, illetve a Kárpát-medencében élő honfitársakat.
Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal Élőket Támogató Szolgálatának koordinátora elmondta, legfőbb céljuk nem más, mint a segítségnyújtás. Megjegyezte: igyekeznek a város és a környék hasznára lenni, hogy bárki, aki problémákkal küzd, bizalommal forduljon a központhoz.

A szellemiség fontosabb az épületnél
A köszöntőbeszédeket a Szent Ágoston Fejlesztőközpont fiataljainak előadása szakította meg, amelynek hatására pár percre minden jelenlévő átértékelhette, hogy mit jelent a kitartás, a „nem adom fel” szellemisége. Az előadás közös ünneplésbe csapott át, amely után Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjének beszéde következett.
– Számomra nagyon nehéz itt lenni intézményvezetőként, és nem magánemberként, hiszen számos itt lévő fiatalt ismerek személyesen is. Nagy öröm számomra ez a nap, mivel hatalmas ajándékot kapott ma a város, és ezt meg kell becsülni. De a nagyszerű építmény mit sem érne odafigyelés és türelem nélkül, bízom benne, hogy a továbbiakban is a Caritasra jellemző szellemiség uralkodik a falak között – közölte Elekes Zoltán.


Az esemény során személyesen is köszönetet nyilvánítottak mindazoknak, akik nagymértékben segítették a központ létrejöttét.
A létesítményt Tamás József püspök áldásával nyitották meg. Miután a szimbolikus szalagvágás is megtörtént, Tamás István projektmenedzser körbevezette az érdeklődőket a központban, leszögezve: lehetetlennek tűnt az épület átalakítása, amikor 2015-ben elkezdődtek az erre vonatkozó törekvések, és csodának tartja, hogy mindezt megvalósították.
– Vannak még hiányosságok, de ezektől függetlenül működhet a központ. Az alagsorban mozgásfejlesztő szobát, zuhanyzókkal ellátott öltözőt és egyéb raktárhelyiséget szeretnénk kialakítani. A földszinten kapott helyet a korai nevelő részleg, de az öregkori mozgáskompetencia-fejlesztő részleg is itt lesz majd, és a felsőbb szinteken működik a Szent Ágoston nappali foglalkoztató – számolt be Tamás István.
A megnyitó során megemlékeztek Ft. Pénzes József plébánosról, kiemelve a fejlesztőközpont létrejöttében vállalt fontos szerepét.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.