Megvalósuló projektek Csíkszentimre községben

Nagy tervek, lassú munkafolyamat

574

Hamarosan befejezik Csík­szent­imre községben a DC133-as főút modernizálását, illetve a főbb utcákban is aszfaltozni fognak a tervek szerint. A projektek megvalósulásával a község útszakaszainak 75 százalékát borítja majd aszfaltréteg. Az idei tervek közt szerepel továbbá a Henter-kúria felújítása és a szennyvízkezelő állomás korszerűsítése is.

Fotó: Illusztráció

Csíkszentimrén idén befejezik a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) 2.600.000 lejes támogatásából fedezett DC133-as út aszfaltozását 3,6 kilométeren. A község polgármestere, Kencse Előd lapunknak elmondta: a projektet három éve kezdték el, de mivel az első kivitelező cég nem fejezte be a munkálatokat, újra ki kellett írni a közbeszerzést és más munkacsoportot keresni. Az új útépítő cég tavaly már folytatta a munkálatokat, járdát épített a templom felé vezető utcán és védőkorlátokat állított fel. Idén a tavasz megérkezése után aszfaltozás, vízelvezetés és védőkorlátok kiépítése volt a következő munkafázis. A projekt nagy része megvalósult, 1,5 kilométeren az árkok betonozása és további korlátok felállítása van hátra. A polgármester rámutatott: mivel a vírushelyzet miatt a munkafolyamat lelassult, idén tavasz helyett csak ősszel fejezik be a munkálatokat. Szintén a Helyi Fejlesztési Program finanszírozza a község öt legforgalmasabb utcájának modernizálását is, melyen tavaly ősszel kezdtek el dolgozni.
– Bár tavaly és idén tavasszal az egyik forgalmasabb összekötőutcában elkészültek a bejáratok és az átereszek, lekövezték a sáncokat, illetve elkészült az utca törtkőréteg tömörítése, még nagyon sok munka van hátra – mutatott rá az elöljáró.
A tervek szerint a 3.800.000 lejes befektetés 2022 júliusára elkészül. A munkálatok befejeztével a község útszakaszainak 75 százalékát borítja majd aszfaltréteg. Az idei tervek között szerepel továbbá a Henter-kúria felújítása. Az elöljáró elmondta: tavaly sikerült kivitelezőt találni az A kategóriás műemlék korszerűsítésére, és miután idén az építkezési terv is elkészült, már csak annak jóváhagyására van szükség, hogy kiadhassák az építkezési engedélyt és a kezdő parancsot. A valamikori iskola és kultúrház épülete közösségi házként működik majd, ha elkészül, múzeumot is kialakítanának benne. A nyolcmillió lej értékű befektetés egy része az önkormányzatot terheli, még kérdéses, hogy honnan teremtik elő ezt az összeget, de az elöljáró számít a megyei tanács támogatására. Mindemellett a szennyvízkezelő állomás felújítását is idénre tervezi az önkormányzat.
– Kértük a minisztériumtól a finanszírozási szerződés meghosszabbítását, és reméljük, hogy a közbeszerzés második kiírására lesz jelentkező, hiszen a projekt megvalósítása nagyon fontos lenne környezetvédelmi szempontból a községnek – nyilatkozta a polgármester. Hozzátette: bár szünetel az ügyfélfogadás, a polgármesteri hivatal munkatársai bármilyen probléma megoldásában készségesen állnak a lakosok rendelkezésére telefonon vagy interneten keresztül.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.