Megvalósítások közös pályázás révén: Összefogtak a felcsíki falvak

850

Aszfaltoztak, iskola utáni nappali foglalkoztató központot létesítettek, kultúrotthont korszerűsítettek, két tűzoltóautót és egy kotrógépet vásároltak az elmúlt években közös pályázatukból a felcsíki önkormányzatok. A Felcsík Integrált Fejlesztése című projekt azt bizonyítja, hogy összefogással nagyobb eredményeket lehet elérni.

A pályázatnak köszönhetően javulni fog az utak minősége Felcsíkon                                              Fotó: Biró István

2009-ben pályázott az ADI Felcsík, vagyis Csíkmadaras, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás és Csík­szent­do­mokos Önkormányzata a Felcsík Integrált Fejlesztése című projekttel a Nemzeti Vidékfejlesztési Alapnál. Akkor a pályázat pozitív elbírálásban részesült, ám a túljelentkezés miatt nem maradt pénzalap, végül 2015-ben nyertek finanszírozást a kivitelezésre – tudtuk meg dr. Csák László vidékfejlesztési szakembertől, a projekt vezetőjétől.
– A tervezett beruházások nagy részét 2017 és 2018 között valósították meg, mivel 2016-ban a papírokkal dolgoztunk, tehát akkor voltak a közbeszerzések, illetve akkor dolgoztak a tervezők a kiviteli tervekkel, végül 2017–2018-ban zajlott a munkálatok nagy része – jegyezte meg a vidékfejlesztési szakember.

Fejlődő infrastruktúra
Csíkmadarason iskola utáni nappali foglalkoztató központot létesítettek és leaszfaltozták a község utcáit. Csíkdánfalva Önkormányzata egy korszerű tűzoltóautóval gazdagodott, és ebben a községben is burkolták az utcákat. Bőjte Csongor-Ernő, Csíkdánfalva polgármestere elmondta, községükben a kivitelezéseket befejezték.
– Hála istennek, amit vállaltunk, azt meg tudtuk valósítani – tette hozzá a település elöljárója.
Csíkkarcfalván is aszfaltszőnyeg került a községi utakra és egy kotrógépet is sikerült beszerezni.
– Ez a kotrógép el van látva utcaseprővel, különböző tartozékokkal – közölte lapunkkal Gábor Tibor, Csík­karcfalva polgármestere, aki azt is elmondta, csak összefogással éri meg leginkább pályázni.
– Utána már nem az ADI Felcsíkkal, hanem Dánfalva, Szent­tamás, Karcfalva csinált egy kisebb ADI-t, s azután is több pályázatot nyertünk meg – közölte a községvezető. A Felcsík Integrált Fejlesztése projekt részeként Csík­szenttamáson mintegy 7 kilométer községi utat aszfaltoztak. Csíkszentdomokos egy tűzoltóautóval gazdagodott és korszerűsítették a település kultúrházát.
– Itt azt szeretném kiemelni, hogy a megyében nagyon-nagyon kevés olyan kultúrház van, amely megfelel az aktuális tűzvédelmi szabványoknak, tűzoltósági működési engedélyt tud kapni, a domokosi az ilyen. Ez a legnagyobb kultúrház Felcsíkon, a legnagyobb népességű községről beszélünk. A kultúrház felújításával 2009 után már dolgoztak, volt valamikor egy nagy jégeső, és akkor az a tetőszerkezetet megrongálta, megsérült a vakolat is, tehát volt egy helyreállítás helyi költségvetésből, de a teljes tűzvédelmi rendszer, az új bútorzat, illetve a szellőztetőrendszer az ebből a projektből valósult meg. Úgyhogy ott most gyakorlatilag nagyon jó körülmények között lehet majd rendezvényeket tartani, amikor a vírusveszély elmúlik – közölte lapunkkal dr. Csák László.

Közös siker
A vidékfejlesztési szakember szerint integrált projektet ilyen gyorsan még senkinek sem sikerült az országban megvalósítani, főleg nem kistérségi alapon. Úgy véli, ez egy óriási siker, ami azt mutatja, hogy egyaránt jól végezte munkáját a tanácsadói bázis, a Felcsík Kistérségi Társulás, a polgármesteri hivatalok és a helyi kivitelező cégek is.
– Egy projekt lezárása igazából a befejezés után öt évvel van, addig folyamatosan működtetni, karbantartani kell. Az infrastruktúra egy része még garanciában van. Például a madarasi utakra még öt évig van jótállás – mondta a projektvezető, aki azt is hozzáfűzte, hogy a projekt utolsó eleme tavaly decemberben valósult meg, amikor Hargita Megye Tanácsa és a Román Kormány egyaránt támogatta a községek költségvetését, hogy az utolsó kifizetéseket is tudják intézni.
– Két héttel ezelőtt megtörtént a projekt helyszíni ellenőrzése is, az ellenőrök rendben találták. Háromnapos ellenőrzés volt, gyakorlatilag minden eszközt, minden egyes bútort egyenként megvizsgáltak, hogy megfelel-e a pályázati feltételeknek, illetve az utakat is ellenőrizték. Elégedettek voltak a gyulafehérvári ellenőrök – összegzett dr. Csák László.

Biró István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek