Megválaszolja a nehezen megválaszolhatót

34

A közelgő Ezer Székely Leány Napja rendezvényt megelőzően fotókiállítás nyílt tegnap a csíkszeredai Megyeháza Galériában. Iochom Zsolt önálló tárlata negyven alkotásban mutatja be a rangos eseményt.

András Orsolya énekével kezdődött a tárlatmegnyitó. Fotók az ünnepről Fotó: Kovács Hont Imre
András Orsolya énekével kezdődött a tárlatmegnyitó. Fotók az ünnepről Fotó: Kovács Hont Imre

Az Ezer Székely Leány Napja alkalmával gyakran kérdezik, hogy mi az üzenete a rendezvénynek. Nagyon nehéz megválaszolni, mert ez olyan esemény, amelyen részt kell venni ahhoz, hogy megértsük. A fotós viszont alkotásaival választ ad a kérdésre – fogalmazott a tárlatnyitó beszédében Antal Attila leköszönő alpolgármester, aki András Orsolya népdalénekes keservesei után vette át a szót.
– Az Ezer Székely Leány Napja tulajdonképpen egy keret, olyan éléskamra, amelynek a mennyisége és a tápértéke attól függ, hogy mit viszünk oda. Szervezőként tele vagyok aggályokkal ebben az időszakban, aggódom a rendezvény sikerességén, de az aggodalom idején is átbillen a mérleg nyelve és jó kedvem lesz, amikor felhív Iochom Zsolt, hogy kiállítást nyit. Látni a fotókon a mosolyt, a színpad izgalmát, a fellépés utáni eufóriát, látni mindent, ami a rendezvényt jellemzi – osztotta meg gondolatait András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője, a hétvégi esemény egyik szervezője.
A kiállítás megnyitóján nem tudott részt venni Darvas-Kozma József plébános. A fotós tolmácsolásában elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy a jelenkor tévesen tulajdonítja Domokos Pál Péternek a rendezvény elindítását, az Ezer Székely Leány Napjának a szellemi atyja ugyanis Takács Gábor csíksomlyói ferences házfőnök volt.
A 40 fényképet mintegy 2000 fotó közül válogatta Iochom Zsolt.
– Amikor a fotók készültek, még nem gondoltam, hogy valaha kiállítás lesz belőlük. 2009 óta fotózom a rendezvényt, és a 2012 utáni képek közül, a Facebookra érkezett lájkok alapján válogattam a tárlatba. Az elképzelésem az volt, hogy a rendezvény valamennyi mozzanatát végigkísérjem az érkezéstől a távozásig – közölte a Hargita Népével a 21. kiállítását megnyitó szerző.
A tárlatot július első felében tekinthetik meg az érdeklődők.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek