Megünnepelni, ami szent

Szent István napja a lelki táplálékról szólt

369

Az új kenyeret és a magyar államalapítást ünnepelte tegnap a magyarság. Megyénkben is egyházi és kulturális műsorok tették emelkedetté a napot, és rendkívüli módon kitett magáért Székely­udvarhely.

Történelmi egyházak ökumenikus áldásával, az új kenyér szentelésével, ünnepi beszédekkel, népzenei gálával kezdődött Székelyudvarhelyen az idei rendhagyó ünnepség: ezúttal nem a test, hanem a lélek táplálására helyezték a hangsúlyt a szervezők.

Színvonalas rendezvény Udvarhelyen
Kelemen Szabolcs szentegyházi unitárius lelkipásztor, Bajkó Norbert, a Szent Miklós-plébánia segédlelkésze és Gede Ildikó református lelkipásztor áldotta meg a százhúsz, hagyományosan elkészített verthajú házikenyeret, amelyet öregotthonoknak, rászoruló családoknak juttat el a polgármesteri hivatal.
Gálfi Árpád polgármester a Szent István-i örökségről, államalapító királyunk ma is aktuális üzenetéről, Imre hercegnek írt intelmeiről szólt. Beszédében hangsúlyozta: „Szent István életének, életművének egyik legfontosabb üzenete, hogy nemcsak az előttünk álló út megválasztása fontos, hanem az is, hogy mit viszünk magunkkal az útra. Félelmet, önzést és irigységet, vagy bátorságot, bizalmat és reményt” – mondta az elöljáró.
A világhírű Muzsikás együttes koncertje alatt a Boróka Nép­táncegyüttes székelyruhás fiataljai új kenyeret kínálgattak a résztvevőknek, színpadra lépett Kacsó Hanga Borbála népdalénekes és Berecz István néptáncos. A népzenei koncertet követően a Kolozsvári Magyar Opera lépett színpadra több mint hetven művésszel, akik electro-szimfonikus, a hetvenes évek és napjaink legnagyobb világslágereiből összeállított, fényjátékkal és vetítéssel összekötött koncerttel örvendeztették meg a hálás közönséget. Késő este zenei aláfestéssel tűzijáték zárta a Szent István-napi ünnepséget.

Fotó: Nagyálmos Ildikó

Búcsús misék Gyergyószéken
Gyergyószentmiklóson és Borszéken is búcsús szentmise képezte az ünnepségek gerincét.
A Bucsin negyedi Szent István-templomban a névadót ünnepelték, valamint azt, hogy 11 évvel ezelőtt Szent István király ünnepén szentelték fel a templomot. Ahogyan Keresztes Zoltán plébános fogalmazott: e templom az Istennel és egymással való találkozási helyévé, valamint a közösséget formáló központtá vált. A szentmise végén immár hetedik alkalommal került sor az új kenyér megáldására.
– Eleink életnek nevezték a búzát, s nem véletlenül, hiszen élet csak életből születhet, a kenyér táplálja testünket – mondta Len Emil alpolgármester.
Akár az előző években, a résztvevők között ezúttal is kenyeret osztogattak, a megmaradt kenyeret pedig a hontalanoknak meleg ételt biztosító Szeretetkonyha számára adták át.
Borszéken is tegnap délután tartották a búcsús szentmisét a Szent István király tiszteletére felszentelt templomban. Márton József plébános a Hargita Népe kérdésére elmondta: a helybéliek mellett az ilyen alkalmakon rendszerint részt vesznek környékbeli településekről érkező hívek is. A plébános szerint a közösség számára öröm, hogy nyáron restaurálták a templom hajójában található színes üvegeket, így az ünnepre szebbé tették az istenházát.

Kenyérszentelés Gyergyószentmiklóson. Élet az életből Fotó: Lázár Hajnal

Koszorúzás Csíkszeredában
Mintegy 200 ember gyűlt össze a Szent Kereszt-templomban a Szent István király ünnepe alkalmából tartott szentmisén. Csóka Péter János pécsi pálos tartományfőnök-templomigazgató arra buzdította a híveket, hogy higgyenek abban, amiben Szent István is hitt, miszerint a hitre kell építeni az egyén és a nemzet életét.
A szentmise után a plébánia udvarán elhelyezték a kegyelet koszorúit Szent István emlékplakettjénél.

Koszorúzás az államalapító plakettjénél, Csíkszeredában. Hitre épülő nemzet Fotó: Szőke Zsuzsa

Lázár Hajnal
Nagyálmos Ildikó
Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek