2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Megújult lendülettel, a régi értékek nyomán

Nem elég csupán felfedezni egy gyermek tehetségét, gondozni kell azt, közben pedig a magyarságtudat ápolása sem szorulhat háttérbe – vallják a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány képviselői, akik több mint 20 éve szerveznek nyaranként alkotótábort a fiatal képzőművészek számára. A július 22–29. között zajlott foglalkozásokat ezúttal is a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthonban tartották, és újdonság, hogy idén már egy fiatal szervezőcsapat dolgozta ki és vezette le a programokat.

Kiállítás a munkákból. Színes, változatos és egyedi
Kiállítás a munkákból. Színes, változatos és egyedi

[dropcap]I[/dropcap]dén is pályázat alapján választották ki az alkotótáborban részt vevő 5–8. osztályos gyermekeket, ezúttal a csíksomlyói Szűz Mária-kegyszoborral kapcsolatos munkákat vártak a szervezők.
Csángóföldről, Sepsiszentgyörgyről, Nagyszebenből és Gyergyószék településeiről érkezett a 20 gyermek, akik nemcsak alkottak, hanem különböző kirándulásokon is részt vettek a tábor ideje alatt. Bancsi Edit, a főszervező gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány ügyvezetője lapunknak megjegyezte: idén nem jöttek külföldi résztvevők, mivel objektív okokból Magyarországról és Felvidékről visszamondták a részvételt.

Fiatal csapat vállalta a szervezést
Bancsi Edit hangsúlyozta, egy korábban dédelgetett vágyuk, hogy átadják a szervezői stafétabotot, most megvalósult: idén már egy fiatal önkéntesekből álló kis csapat végezte a munka nagy részét, többek között a tábor programjainak lebonyolítását is magukra vállalták.
– Egy idő után mindenhol szükség van a frissítésre, úgy gondolom, jó kezekbe került a tábor – fogalmazott Bancsi Edit.
A foglalkozások alatt készült munkákból tegnap mutattak be egy szabadtéri kiállítást a Kájoni János Gyermekotthon udvarán: festmények, grafikák fogadták a látogatókat, a gyermekek nemcsak a modern, hanem a hagyományos székely szimbólumokat is belevitték alkotásaikba.
– Saját magához képest mindenki rengeteget fejlődött, a közös munka alatt szerzett tapasztalatokat pedig a jövőben is hasznosíthatják – mutatott rá Korpos Andrea rajztanárnő, aki annak idején szintén ebben az alkotótáborban szerette meg a képzőművészetet, és aki egyike az új szervezőknek.
Hozzátette: minél változatosabbra igyekeztek alakítani a programot, hogy minden gyermek jól érezze magát, ezáltal pedig a legtöbbet hozhassák ki magukból a munka során.

Nemcsak a tudás, a lélek is nemesedett
Balázs József festőművész is aktívan kivette részét a szervezésből, a zárókiállításon pedig a komoly munka mellett, a gyermekek fejlődésére hívta fel a figyelmet.
– Sok technikával megismerkedhettek, észrevétlenül pedig a lelkük is nemesedett – jegyezte meg a festőművész, akinek jóvoltából még postagalamb-röptetés is volt a tábor végén.
A szervezésben a Gyergyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ is közreműködött. A tábor főtámogatója Hargita Megye Tanácsa, további támogatók: Gyergyócsomafalva Önkormányzata, a Communitas Alapítvány és cégek.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb