Megújult Cibrefürdő

Napelemmel fűthető gyógyfürdőt terveznek

521

Ismét tiszta medence, rendezett környezet fogadja a Cibrefürdőre látogatókat. A Szépvíz és Csík­szentmihály között található népi fürdőt a közelmúltban újította fel a Szépvízért Egyesület és Szépvíz Polgármesteri Hivatala.

Vasas víz és kellemes környezet. Helyi fürdő nemcsak helyieknek Fotó: Daczó Katalin

Éppen az erdős-bozótos környéket kaszálták, takarították ottjártunkkor a felfrissült Cibrefürdőn, ahol az utóbbi hetekben szinte folyamatosan történt valami: újrapadolták a pallókat és a deszkanapozót, új cserefa lejáratot készítettek, kijavították a filagóriát és az öltözőket. Többnapos munkával kitisztították, iszaptalanították a borvizes medencét is, kijavították a közeli borvízforrások faküpüit. A munkálatokat – részben a megyei tanács támogatásával – a Szépvízért Egyesület, valamint Szépvíz Község Polgármesteri Hivatalának munkatársai végezték.
Szükség volt a felújításra: a fából készült fürdőelemeket kikezdte az időjárás, részben elhordták illetéktelenek, és minden tönkrement vagy foghíjas volt, annak ellenére, hogy karbantartási munkálatokat korábban is végeztek. A 2007-ben Sólyom Barbara tervei alapján felépített fürdőt az első években rendszeresen javítgatták, a Nagy István Művészeti Középiskola építész szakos diákjai rendezett lugasokat alakítottak ki a bozótosban, 2012-ben pedig alaposabb javítás történt, de aztán újból megviselődtek a fából készült elemek, és az utóbbi években majálisozásra sem gyűltek össze a szépvíziek Cibrefürdőn.
– Tízéves elmúlt a fürdő, és tudjuk, hogy tíz év után a fenyőfa tönkremegy. Ezért is nyújtottunk be pályázatot a megyei tanácshoz a fürdő felújítására – fejtette ki Ferencz Tibor polgármester. – Eddig is rendszeresen próbáltuk karbantartani, minden évben többször kiszívattuk a vizet, kitakarítottuk a medencét, most viszont alaposabb felújításokat végeztünk.
Az önkormányzatnak a következő évekre fejlesztési elképzeléseik is vannak Cibrefürdő kapcsán. A polgármester elmondta, hogy födött, napelemes rendszerrel fűthető gyógyfürdő kialakítására próbálnak anyagi alapokat előteremteni.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek