Megújult a csomafalvi Borsos Miklós tér

Új külsőt kapott a Borsos Miklós tér. Komoly megvalósítás Fotó: Király Boglárka

Még a korábbi ciklusban megpályázott európai uniós forrásokból újították fel a gyergyó­csomafalvi Borsos Miklós teret – a munkálatok java részét befejezték, jelenleg már csak kisebb finomításokat végeznek a szakemberek, közben pedig zajlanak a végeredmény különböző ellenőrzései. A község polgármestere, Márton László Szilárd lapunk érdeklődésére kifejtette: a késést az okozta, hogy két közbeszerzési eljárás során nem jelentkezett kivitelező, azonban végül három cég munkálatainak köszönhetően kapott új köntöst a tér, amelyet a tervek szerint ünnepélyesen avatnak majd fel.

Új külsőt kapott a Borsos Miklós tér. Komoly megvalósítás Fotók: Király Boglárka

Új képpel találkozik az, aki Gyergyócsomafalva központjába, a Borsos Miklós térre látogat, ugyanis teljesen felújították a polgármesteri hivatal, a kultúrotthon, az iskola, illetve a tömbházak körüli részt – a munkálatokhoz még július elején láttak hozzá, a modernizálási folyamat mellett pedig különböző térbútorokat is elhelyeztek a téren: padokat, szabadtéri asztalitenisz- és sakkasztalokat, valamint különböző játszótéri elemeket. Márton László Szilárd polgármester rámutatott, nagyobb, és jobban megnyílt a tér, így a következőkben a fúvószenekar részéről akár térzene szolgáltatására is lehetőség nyílik.
– Minden egyes nap megfogalmazódott bennem a felújítás gondolata – tette hozzá a településvezető, mondván már az első projektötletekbe bekerült a tér rendezése, amikor pedig kiírták a pályázatot, egyértelművé vált, hogy élnek a lehetőséggel.


A projekt összértéke egyébként 1 175 000 lej, amelyből 630 000 lejt tartalmaz a pályázat, a maradék önrészt pedig az önkormányzat biztosítja. A polgármester itt megjegyezte: az összeg áfáját is visszakapja a község, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a támogatás összege a 750 000 lejt is eléri. A teret ünnepélyesen avatnák fel a községben, a polgármester reményei szerint pedig erre még advent első vasárnapja előtt sor kerül.
További fejlesztéseket is eszközölnének különböző pályázati forrásokból a községben – Márton László Szilárd rámutatott: folytatni kívánják a vízház felújítását, de tervben van a közvilágítás teljes felújítása is,ugyanakkor a polgármesteri hivatal épületének szigetelését és akadálymentesítését is megvalósítanák. Mindezek mellett uniós alapokból mezei és községi utak felújítására pályáznának, óvodát építenének a község szászfalvi részén, sőt két további oktatási épületre is pályázatot nyújtanának be.

Kertész László