2021, január 17, vasárnap.

Megújult a Bagoly-forrás környéke

Többéves előkészítés után született újjá a nagytusnádi Bagoly borvízforrás környéke. A beruházás túlnyomórészt LEADER-pénzből valósulhatott meg.

Térkővel burkolták a forrás környékét. A település új névjegye
Térkővel burkolták a forrás környékét. A település új névjegye

Lassan négyéves elképzelés vált valóra – jegyezte meg Rafain Endre polgármester. – Akkor tettük le a vízelvezető csöveket, aszfaltoztunk és azután döntöttünk úgy, hogy a borvízforrás környékét rendezni kell. Nagyon sokan megállnak a forrásnál, ezért rendezett parkolóra, civilizált környezetre volt szükség, ugyanakkor azt is meg kellett oldani, hogy a gépkocsik ne tudjanak közvetlenül a forrás mellett megállni – mondta az elöljáró.
– Az volt az óhaj, hogy emberbarát teret és biztonságos parkolót tervezzünk – mondta Keresztes-Nyirő Erika tervező. – Gyakran pihenőt tartanak ott autóbuszok, így egyszerre sokan vannak a forrás környékén. Ezért most egy kis szigetet alakítottunk ki, és zöldövezet került a múzeum elé. Korábban egyáltalán nem volt itt zöldövezet, most 170 négyzetméternyi lett. A járdákat kis kerítések teszik biztonságosabbá.
A 927 négyzetméteres területet útburkolattal látták el, 17 személygépkocsi számára alkalmas parkolót alakítottak ki, buszmegálló, zöldövezet, padok, asztalok, szemeteskukák, új közlekedési táblák készültek.
– A LEADER-pályázat előírásainak megfelelően fából, kőből, helyi anyagokból tervezhettünk: ezért használtunk például kockakövet is – vázolta a tervező. – A tervezés során az útügyi előírásokat is figyelembe kellett vennünk. Sajnos, a borvíz lefödött része nem képezte a pályázat részét, így az most kicsit kakukktojás… A terveket a Cyrus Consult Kft. készítette, a kivitelezést az Impex Aurora Kft. végezte. A projekt teljes összege 113 812,93 lej volt áfa nélkül, ebből a LEADER-támogatás 111 249 lejt tett ki.
– A borvízforrás forgalmas környékének rendezése ezzel még nem zárult le – tette hozzá Rafain Endre. – A forrás födött részét szeretnénk önerőből rendbe hozni, ugyanakkor várjuk az új pályázati kiírásokat is.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb