2021, január 16, szombat.

Megújulhat a porta is

Pályázat révén újítaná fel a polgármesteri hivatal közelében létrehozott Gál Sándor-portát Csíkszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a községháza elé pedig a forradalmár tábornok szobrának felállítását tervezi.

György József polgármester a restaurálási terveket mutatja
György József polgármester a restaurálási terveket mutatja

Idős Gál Józsefnek 1822-ben épült 11 méter széles, 16 méter hosszú és öt helyiségből álló házát 2002-ben bontották le és költöztették át egy, a polgármesteri hivatal mögött található telekre. 2014-ben az 1824-ben készült székely kapu is követte a házat, viszont a műemlékegyüttes rendezése azóta is várat magára. Most a Vidékfejlesztési program 7.6 alintézkedésének keretében egy 500 ezer euró értékű projektre nyújtanak be pályázatot – tudtuk meg Csák László vidékfejlesztési szakembertől. A pályázat anyagának összeállításán ugyanis már dolgozik a Planificatio Kft. és az A2 tervezőiroda, sőt György József polgármester meg is mutatta a már elkészült restaurálási tervek egy részét.
– Megtörtént a telekkönyveztetés, s utolsó szakaszához érkezett a tervezés. Régi fényképek alapján eredeti állapotába szeretnénk visszaállítani a Gál Sándor-házat. Ha megvalósul az elképzelésünk, végre megoldódna a „Gál Sándor-kérdés”, vagyis méltó emlékhelye lenne a forradalmárnak – jegyezte meg az elöljáró.
Az önkormányzat ugyanakkor a községháza elé Gál Sándor-szobrot állít. A szobrot Sárpátki Zoltán szobrászművész készíti, s az alapot már idén megöntik. A szoborállítással egyidejűleg a községháza előtti teret, parkolót is rendezik.
– Reményeink szerint jövő évben, március 15-én szoboravató ünnepséget tartunk – tette hozzá a polgármester.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb