Megújulhat a Nyirő-villa, újra tipeghet a Ficánka

57

A Nyirő-emlékházzal kapcsolatosan egyetértettek, a két felekezeti iskola bérleti díját illetően nem jutottak konszenzusra, a csereháti napköziről pedig hosszasan tárgyaltak – nem volt rövid, sem vitáktól mentes a székelyudvarhelyi önkormányzati testület idei első soros havi ülése.

Szavaznak a székelyudvarhelyi önkormányzati testület tagjai Fotó: Lőrincz Csaba

Tizenhárom határozatter­ve­ze­tet terjesztett elő a 2017-es év első önkormányzati ülésére Gálfi Árpád polgármester, de ebből egyet, a Kórház lakónegyedben levő szociális lakás bérbeadására vonatkozót már az ülés elején visszavont.

Az Országház finanszírozza: lesz emlékház és irodalmi múzeum
A Haáz Rezső Múzeum adminisztrálásában levő Nyirő-vil­lá­ban létrehozandó emlékház, kulturális központ és irodalmi múzeum megvalósításának többlépcsős projektje a fináléba ért, a városatyák megszavazták a restaurálásra, átalakításra vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat. Az épület eredeti állapotában való visszaállítására, az új rendeltetés által megkövetelt kisebb belső átalakításokra vonatkozó terveket Várday Zsolt műépítész, a feladattal megbízott 4ZET Architects cég vezetője mutatta be részletesen az önkormányzatnak. A tervezett Nyirő József Emlékházzal és irodalmi múzeummal kapcsolatos projektről lapunkban cikkeztünk már, a januári tanácsülésen viszont elhangzott az az új információ, hogy a közel 1,6 millió lej értékű projektet az Országház finanszírozza.

Vitatták, elnapolták a bérleti díjat
Nem ment ennyire simán, pró és kontra érvelésekkel, szünettel is tarkított vita tárgya volt a római katolikus egyházhoz tartozó Tamási Áron Gimnázium, illetve a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium éves bérleti díjának elfogadása. Az RMDSZ-frakció az előterjesztettnél nagyobb, a vonatkozó jogszabályok alapján maximálisan fizethető összeg mellett kardoskodott, a koalíció viszont azzal érvelt, hogy amíg a rendezett, de még nem aktualizált telekkönyvi adatok nem tiszták, nagyobb bérleti díj megállapítása törvénybe ütközik. A vita során a gimnázium épületének hosszú évek óta esedékes, anyagiak hiányában mindig elnapolt, teljes körű felújítása is terítékre került. A polgármester vázolta: a 2007–2013-as időszakban erre a célra megpályázható uniós pénzekre épp az időben nem rendezett telekkönyvezés miatt nem pályázhatott a város, pedig a patinás, de nagyon leromlott állapotban levő műemlék épület rendbetétele nem kevesebb mint 3 millió euróra rúg. „Az a vonat elszaladt” – fogalmazott Gálfi Árpád, hozzátéve, hogy valós és egyetlen lehetősége annak, hogy az iskolát külső forrásokból, konkrétan a magyar kormánytól kapott támogatásokból felújíthassák.
Az elhangzott érvekkel az RDMSZ-tanácsosokat nem sikerült meggyőzni, így a két felekezeti iskola bérleti díjára vonatkozó döntést a februári ülésre napolták.
Hosszas fejtegetés témája volt a Cserehát lakónegyedben levő, a Ficánka Napközi Otthonhoz tartozó tipegő csoportnak helyet adó ház is. Antal Csilla óvónő elmondta: fontos, hogy a Kuvar utca 98. szám alatti ingatlanban levő helyiségek és a hozzá tartozó telek adminisztrálási jogát rendezzék, mert a tavaly májusban, a választási kampány hevében felavatott és elindított tipegő csoport a működéshez szükséges engedélyek hiánya miatt alig pár hetet működhetett, június elején be kellett zárni. Bár az RMDSZ-frakció csak rövid tanácskozás után tudott dönteni, végül megszavazták a határozattervezetet, így hamarosan újra lesz tipegő, sőt, egy napközis csoportot is indít a Ficánka a Csereháton – a lakónegyedben élő 70 kisgyermek és szüleik nagy örömére.

Teremnévadás
A határozattervezetek megvitatása előtt Bíró Jolán, a koalíció képviselője azzal rukkolt elő: a tanácstermet nevezzék el Orbán Balázsról. A kezdeményezés apropója az volt, hogy a legnagyobb székely portréja, több más, Székelyudvarhelyhez kötődő neves személyiségével (Ugron Gábor, Jókai Mór, Kossuth Lajos, Eötvös József stb.) együtt nemrég került fel a helyiség falára. Az elvi szavazás egyöntetű volt. Hasonlóképpen egyhangúlag megszavazták a frakciók a GIOVEntú per ’Europa és a CHESNUT elnevezésű projektekhez való csatlakozást, költségvetést, ahogy arra is rábólintottak, hogy a Bethlen Gábor utca 43. szám alatt levő épület egy részét az ingatlanban működő helyi rendőrség adminisztrálja.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.