2021, január 15, péntek.

Megújulás után avatóünnepség

Újranyílik pénteken a gyergyó­szentmiklósi Pro Art Galéria. Ugyanabban az épületben kap helyet, mint korábban, azonban most a tetőtéren alakított ki képzőművészeti kiállítások és egyéb rendezvények számára alkalmas helyet a működtető Ora International Segélyszervezet.

Átalakulva nyit újra a Pro Art Galéria. Márton Áron emlékére készített tárlattal indítanak
Átalakulva nyit újra a Pro Art Galéria. Márton Áron emlékére készített tárlattal indítanak

Több mint tíz évig szolgálta Gyergyószentmiklós kulturális életét a Pro Art Galéria. Tavaly nyáron azonban a működtető Ora International Segélyszervezet úgy döntött, bezárja. Akkor a vezetőség elmondta, a tárlatok és főként a látogatók száma megcsappant, ezért úgy érezték, újra kell gondolni a működtetést. – Tudjuk, hogy szükség van egy galériára a városban, visszajelzéseket is kaptunk erre vonatkozóan, szomorú megjegyzések is érkeztek, amíg nem volt nyitva, de mostanra megszületett az új galéria – újságolta Tusa Lajos, a szervezet munkatársa.

Tovább bővítenék, fejlesztenék
Hozzátette, az elmúlt hónapok az átalakulás jegyében teltek. A Pro Art korábbi helyén jelenleg üzlet működik, a galéria pedig a tetőtérben kapott helyet. Tágas termet alakítottak ki, mely a képzőművészeti kiállítások mellett egyéb kulturális események, tevékenységek számára is helyet biztosíthat, de igény esetén akár közösségi vagy családi ünnepek számára is használatba adják majd. Tusa Lajos megjegyezte, a galéria kialakítására a Bethlen Gábor Alaptól sikerült támogatást kapniuk. Leszögezte: nem tekintik befejezettnek a munkát, a terem tovább bővíthető, fejleszthető, erre újabb pályázati lehetőségeket szeretnének keresni.
– Új tervekkel, új energiával fogjuk működtetni a galériát, hogy ezután is a közösség érdekeit szolgálja – hangsúlyozta Tusa.
A megújult galéria pénteken nyit. A 17 órától kezdődő avatóünnepségen bemutatásra kerül az idei, Vadárvácska Nemzetközi Alkotótábor Márton Áron püspök emlékére készített kiállítása, valamint Az Emberkatedrális című művészalbum, a Sövér Elek Alapítvány negyedik művészalbuma.

Tizenhárom év a képzőművészet szolgálatában
A Pro Art Galéria egyébként 2001-ben nyílt meg, hogy a város képzőművészet iránti igényeinek teret biztosítson. Számos helyi és környékbeli képzőművész kiállítása, megyei szintű és Székelyföldet átfogó tárlat is helyet kapott itt. A gyergyói közönségnek alkalma adódott megismerkedni külföldi művészekkel, akik testvérváro-
sokból, Budapestről, Németországból, illetve Koreából érkeztek. Alkotótáborok, projektek, neves társulatok vándorkiállításai is állomásoztak itt. Működése 13 éve alatt több mint 90 képzőművészeti kiállításnak adott helyet. A festmények, grafikák, metszetek, szobrok sorait kiegészítette több fénykép- és plakátkiállítás, könyvbemutató, koncert, városi rendezvény.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb