Megújulás, továbbra is az élen…

84

Még korai lenne a mérlegkészítés az autóipar, illetve a gépkocsi-értékesítés terén. Európai viszonylatban a 2015-ös esztendőre vonatkozó hivatalos számadatok a jövő hónap közepére várhatóak, de ettől függetlenül az nem vitás, hogy az utóbbi három esztendő során bekövetkezett javuló tendencia az idén is folytatódott. Vannak olyan európai országok, ahol 2014-hez viszonyítva látványosan növekedett a forgalomba bejegyeztetett új személygépkocsik száma, és olyanok is, ahol szerényebb mértékben. Románia esetében több mint bizonyos, hogy egy viszonylag jelentős növekedésről lehet beszélni, legalábbis erre engednek következtetni a tizenegy havi számadatok. Ugyanakkor hazai viszonylatban a márkakereskedők többsége esetében bekövetkezett egy kedvező fordulat, azaz sikerült kievickélni az eladásszám csökkenése jelentette nehéz helyzetekből.

Megújult Dacia showroom
Megújult Dacia showroom

Hazai viszonylatban a márkakereskedők ranglistáját, mármint a forgalmazók száma tekintetében a Dacia vezeti. Az utóbbi évek során azok esetében is mutatkoztak pénzügyi nehézségek, s voltak olyan márkakereskedők, amelyek rákényszerültek az állami költségvetéssel szembeni adósságaik törlesztésének időrendi átütemezésére. Ez már a múlté, állítja Viorel Asaftei, a Dacia és Renault márkakereskedési hálózat igazgatója. Szerinte a hivatalos forgalmazók túlnyomó többsége jó pénzügyi eredményekkel zárhatja a 2015-ös esztendőt, eltekintve néhány kisvárosi egység apró-cseprő pénzügyi jellegű gondjaitól. Azt is hozzáfűzte, hogy országos viszonylatban pillanatnyilag egyetlen olyan márkakereskedőjük van, amely pénzügyi problémákkal küszködik. A dolgok ilyenszerű alakulásában azonban megvolt a szerepe a Renault Csoport eladási divíziójának, a Renault Commercial Roumanie-nak (RCR), amely részt vállalt az idén is bizonyos kiadások fedezésében. Nevezetesen a márkakereskedői hálózat felújításának a beruházásaiban, az eladásokat serkentő kereskedelmi akciók, valamint a készletbiztosítás megfinanszírozásában. Ami a showroomok korszerűsítését illeti, ezt az akciót még 2004 nyarán kezdeményezték, és befejezésére 2017 elején kerülhet sor. Az RCR által eddig eszközölt ilyen irányú beruházás értéke meghaladja az 500 000 eurót. Egyébként országos viszonylatban a Daciának 77 márkakereskedése, illetve hivatalos forgalmazója van. Asaftei szerint az említett beruházások, illetve pénzügyi szerepvállalás enyhített a márkakereskedőkre nehezedő terheken, s ez főleg a kisebb településeken működő márkakereskedéseknek jelentett tényleges segítséget, hisz a nagyvárosokban az eladásszám is olyan mérvű, hogy nemigen támadhatnak pénzügyi gondok. Jó tudni azt is, hogy az idei kedvezőbb piaci körülmények közepette a Dacia piaci részesedése megközelítheti a 36–37 százalékot, a tavalyi 32 százalékkal szemben.

Továbbra is az első helyen
Egy minapi jelentés szerint novemberben a Toyota több személygépkocsit értékesített világviszonylatban, mint a Volkswagen, s ez már ötödik hónapja van így. Ezek szerint több mint valószínűsíthető, hogy a japán cégnek sikerül megőriznie 2015-ben is a világ legnagyobb gépkocsigyártói címét. A német cégcsoport esetében most már egyértelmű, hogy a szennyezés-kibocsátási botrányt követően bekövetkezett visszaesés kihathat az évi eladásszámra. Egyébként a Toyota (amely felöleli a Hino Motors és a Daihatsu Motor cégeket is) a január–novemberi időszakban világviszonylatban 9,21 millió járművet értékesített, míg a Volkswagen 9,10 milliót. Idetartozik az is, hogy a Toyota kedvező eladásszámában az utóbbi időben közrejátszott az észak-amerikai kereslet megnövekedése is.
Érdekes története van az autógyártási rekordok statisztikájának. Azt 77 évig a General Motors vezette, nevezetesen 2008-ig. Akkor bekövetkezett a helycsere, s a ranglista élére a Toyota került. 2011-ben ismét a GM került az első helyre, de csak rövid ideig, ugyanis 2012-ben ismét az első helyre került a Toyota. Azt követően pedig ott maradt a ranglista első helyén. 2014-ben a második helyre 10,14 millió eladott járművel a Volkswagen került, a GM pedig leszorult a harmadik helyre 9,92 millió értékesített gépkocsival. A Toyota kapcsán érdemes utalni a „csúcsmodellre” is: a Toyota Corolla modellt 1966 óta gyártják, s azóta eddigelé abból több mint 40 millió került le a szerelőszalagokról. A Toyota iránt az idén az érdeklődés Európában fokozódott, de csökkent az anyaországban, azaz Japánban.
A Volkswagen esetében is van egy csúcsmodell, nevezetesen a „bo­gárhátú”, a Volkswagen Beetle, amelyből eddigelé több mint 21 milliót gyártottak le. Ami a Volkswagen idei piaci kilátásait illeti, szeptember végéig a nyugat-európai piacokon érződött a keresletnövekedés, de azt követően visszaesés mutatkozott, akárcsak Oroszországban, a dél-amerikai országokban, hogy az Amerikai Egyesült Államokról ne is beszéljünk. Amúgy a Volkswagen legnagyobb felvevőpiaca Kína.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek