Megújul két játszótér a közel harmincból

80

Gyermeknapra ígérik az egyik legnépszerűbb székelyud­varhelyi játszótér megnyitását. A létesítményt teljesen felújítják és átalakítják, akárcsak a Bethlen lakótelepit, amelyet a múlt héten adtak át. Mindkét helyre korszerű új elemek is kerültek, az átalakításnál a biztonságra is figyeltek. A város többi játszótere csak tatarozásban részesül.

Vajon milyen lesz? Egyelőre csak leskelődésre csábít a sétatéri játszótér
Vajon milyen lesz? Egyelőre csak leskelődésre csábít a sétatéri játszótér

Zárt kapu fogadja a sétatéri játszótér látogatóit néhány napja, és egy felirat, amelyben arról értesítik a szülőket és az olvasni tudó nagyobb gyerekeket, hogy felújítás, átépítés miatt nem lehet belépni. Ottjártunkkor néhány szülő nehezményezte, hogy miért nem kezdték el korábban a renoválást, hogy a szép idő beköszöntével már használni is lehessen a közkedvelt létesítményt. Ugyanakkor örülnek annak, hogy felfrissül a játéktér, a gyerekekkel együtt kíváncsian kukucskáltak be, hogy milyen újdonságokra lehet számítani.
Ötvenezer lejt költ a polgármesteri hivatal a sétatéri játszótér rendbetételére – tudtuk meg Bálint Attila sajtóreferenstől. Akárcsak a Bethlen lakótelepi – teljesen megújult – létesítmény esetében, ide is új játékelemeket vásároltak, tulajdonképpen a favárat utánzó csúszda kivételével minden eszközt kicserélnek, és újakat, például kisebb mászófalat, rugós játékot is felszerelnek. A csúszdát pedig megjavítják. A körbekerített térnek része egy ún. mezítlábas park is, amelyet néhány éve az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) alakított ki, azzal a céllal, hogy játékos lehetőséget biztosítsanak a gyerekeknek a mozgásfejlesztére, tartásproblémák javítására. Vass Orsolya, az UFF elnöke tájékoztatott, hogy amire befejezik a munkát a játszótéren, ők is elkészülnek a mezítlábas ösvény felújításával.
A város másik népszerű, a Bethlen lakótelepen található játszóterét néhány napja vehették birtokukba a gyerekek, az is teljes renováláson esett át. Az előzményekhez tartozik – amiről korábban lapunkban is írtunk –, hogy az anyák már tavaly beadványban kérték a polgármesteri hivataltól, hogy tegyék rendbe a város játszótereit. Lassan, de kialakult egyfajta kommunikáció a hivatal illetékesei és a szülők képviselői között, ennek köszönhetően az év elején közösen választották ki azokat az új játékelemeket, amelyeket erre a játszótérre már fel is szereltek – tudtuk meg Kilyén Médiszdeától, aki az elmúlt évben önkéntesként feltérképezte a város összes játékterének állapotát, észrevételeit, számos aláírással együtt pedig benyújtotta a polgármesteri hivatalnak. – Örülök, hogy nyitottnak bizonyult a városvezetés, és meghallgatta a véleményünket. Az eredménnyel is elégedett vagyok – mondta el a többgyermekes édesanya. Egy másik szülő, Erika pedig azt emelte ki, hogy több olyan játékelem is helyet kapott a téren, amelyek a nagyobbaknak, a kisiskolásoknak is jó szórakozási lehetőséget nyújtanak, és ügyességet fejlesztenek, így nemcsak a kisebbeknek jó a játszótér. Ezt nagyon értékelik a környéken lakók, és – mint ahogy Erika fogalmazott – sötétedésig telt ház van.
A Bethlen lakótelepi játszótérre 13 új játékelem került, ezeket egy szászsebesi szakcégtől vásárolták, és megfelelnek minden biztonsági előírásnak. – Műanyagból, fémből és fából készültek, a szokásos eszközök, mint hinta, mászóka, csúszda mellett olyan modern elemek is helyet kaptak a téren, mint például a mászófal. Az eszközök alá biztonságot növelő gumiszőnyeget helyeztek el, a fennmaradó felületet pedig a szülők kérésére lekavicsozták. A játszóteret bekerítik, és az elképzelés szerint a lakószövetségekre bízzák a felügyeletet. Ebben az esetben a beruházás értéke 30 ezer lej áfa nélkül – közölte Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.
Igen ám, de Székely­udvar­helyen az említett két leglátogatottabb létesítményen túl még 26 játszótér van, nagy részük a lakótelepeken. A hivatalnál elmondták, hogy idén tavasszal is elvégezték sorra mindegyiken a tatarozási munkálatokat, újrafestették a játékelemeket, kicserélték a deszkákat, ahol szükséges volt. Ezzel együtt ezek állapota nem túl jó, elavult, adott esetben nem is igazán biztonságos játékelemeken játszhatnak a gyerekek. A hivatalnál azzal biztatják a lakókat, hogy a Bethlen lakótelepi és a sétatéri játszótér teljes körű felújításával elindult egy folyamat, és lassan, lépésről lépésre a lakótelepi létesítmények is megváltoznak.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.