2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Megújul és szerepet cserél a „régi emeletes iskola”

Elkezdődött a gyergyóalfalvi „régi emeletes iskola” felújítása. Az 1800-as években épült, eredetileg tanintézménynek használt épület jelenleg az önkormányzat adminisztrálásában van, és a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) keretében finanszírozzák a felújítását. Amennyiben minden a terv szerint halad, jövő év tavaszán átköltözhet ide a község polgármesteri hivatala.

A régi iskola épülete. Rendeltetésváltás előtt Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az 1800-as évektől oktatási intézményként működő épületet a 2000-es évek elején állami támogatásból igyekeztek felújítani, de ezek a munkálatok félbemaradtak a szűkös anyagi keretek miatt. Ekkor született az iskola és az önkormányzat között egy olyan megegyezés, hogy új iskolaépület felépítésére pályáznak, ezt az épületet pedig átkérik a minisztériumtól az önkormányzat adminisztrálásába.
A terv meg is valósult: 2013-ban adták át a Sövér Elek Szakközépiskola új főépületét és a leányiskola felújított épületeit, amelyeket a Regionális Operatív Program jóvoltából sikerült kivitelezniük.
A régi emeletes iskola így olyan céllal került az önkormányzathoz, hogy székhelyet alakíthassanak ki benne. A statikailag meggyengült épület évekig romosan állt, de már körvonalazódik az időpont, amikortól használható állapotba kerül.
– 2,75 millió lej körül van a felújítás összköltsége, amelyből az önrész majdnem a költségek felét teszi ki, de sikerült megkötni a szerződést, és elindulhattak a munkálatok – mondta el az épület történetének felvázolása után Gáll Szabolcs gyergyóalfalvi polgármester. Hozzátette: a régi-új épületben lesz hely esketőteremnek, és az irattár is elfér, amelynek elhelyezése mindig gondot okozott.
A terv már arra vonatkozóan is megvan, hogy mi lesz a rendeltetése a polgármesteri hivatal jelenlegi épületének. Mivel a központi óvoda szomszédságában van, közös udvarral, adott a lehetőség, hogy napközinek adjon helyet, valamint a falu távolabbi részein, nem saját épületben működő óvodákat is ide költöztetnék.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb