Megújul a templom külseje

Szentegyháza

1 018

Új külsőt kap Szentegyháza temploma, ablakot cserélnek, javítják a falfelületet, meszelnek és csatornát cserélnek – tájékoztatott Koncsag László plébános. Mint mondta, a templom mindig is a közösség javát szolgálta, azért is olyan fontos rendben tartani, hiszen a külsejében megújult épület is a közösségi összefogásról árulkodik.

Szentegyházasfaluban immáron negyedik hete tart a Szent András apostol tiszteletére szentelt templom külső felújítása. A 18. század közepén, az 1756–1760 között épült templom a közösségi élet megtartójának bizonyult. A Domus Historia tájékozatása szerint az elmúlt században két alkalommal végeztek jelentősebb felújítási munkát a templomon. 1943-ban a szentély gerendázata meggombásodott. Egy nagy összefogásra volt szükség, hogy a háborús idők ellenére el tudják végezni a javítást és felújítsák az épület külsejét, olvashatjuk Szabó Gyula akkori plébános Domus Historiájában – ismertette a templom történetét Koncsag tisztelendő. Mint mondta, negyvenhat évvel később, 1989-ben szükségessé vált egy alapos felújítás. A meglévő vakolatot el kellett távolítani az egész épületről. Az újravakolás és annak száradása több időt igényelt. Az összefogó munkának köszönhetően az újrafestés november elejére készült el. Ekkor cseréltek ablakokat: a templomét György Mihály asztalos készítette, míg a kápolnáét Pál Imre – idézte a plébános Portik-Bakai Sándor plébános bejegyzését a Domus Historiából.
– A múlt évben a Hargita Megyei Tanács egyháztámogató pályázati kiírására elkészítettük a szükséges dokumentációt, és az anyagi támogatást elnyerve nekiláttunk a felújító munkálatnak. Ezen alkalommal tíz ablakot cseréltünk ki, amelyeket Lőrincz Imre asztalos és segédjei készítették és tették a régiek helyébe. A felújítási munkálatokat – amely a falfelület kijavításából és színezéséből áll, illetve részét képezi az épület csatornahálózatának cseréje – a Szentkeresztbányai Gyöngyvirág cég munkásai végzik Márton Ervin vezetésével – tájékoztatott a plébános.
Mint mondta, a templom hivatása, hogy minden korosztály összegyűjtője legyen az Isten dicsőítésére, a külsejében megújult épület még inkább tudja ennek fontosságát hangsúlyozni.

Köszönet Hargita Megye Tanácsának az ablakcsere és a templom külső meszelésére írt pályázataink anyagi támogatásáért. A helybeliek is támogatták a kezdeményezést anyagilag és személyi segítséggel. Köszönet érte nekik is!

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.