Megújul a Székely termékek arculata

Több mint ezerkétszáz terméket tartanak nyilván

187

Egyre nagyobb az érdeklődés a Székely termékek iránt, hamarosan megújul a védjegy arculata, május közepéig várhatóan elkészül az új honlapjuk, továbbá tervezik, hogy még az idén elkezdik a Székely termékek online értékesítését – közölte kérdésünkre Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség vezetője a Székely termékek aktualitásai című hétvégi szakmai fórumot követően.

Tanácskozás a Székely termékekről. Fontosabb a minőség Fotó: László F. Csaba

Az eseményt a csíkszeredai húsvéti vásár hivatalos megnyitója előtt tartották a megyeháza Márványtermében. Cilip Árpád kérdésünkre elmondta: a hétvégi csíkszeredai húsvéti vásáron 110 termelő vett részt, azért csak ennyi, mert a helyek száma korlátozott volt.
– Akár száznegyvenen is lehettek volna, ha az lenne a célunk, hogy minél több termelőt fogadjunk, ugyanakkor nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen, a minőség ugyanis a legfontosabb számunkra – nyilatkozta lapunknak a fejlesztési ügynökség vezetője.
Hozzáfűzte: meggyőződése, akadnak majd olyan termelők, akik nem kapják meg újra a Székely termék védjegyet, de ugyanakkor jönnek helyettük mások, akik képesek portékájukat a kívánt minőségben előállítani. Így ők értelemszerűen használhatják majd a védjegyet. Mint részletezte: annak ellenére, hogy mindenekelőtt a minőséget tartják szem előtt, jelenleg 130 Székely terméket elállító termelőt tartanak nyilván. Ehhez képest, tíz évvel ezelőtt, amikor bevezették a Székely termék védjegyet, mindössze hat termelő használta azt. Hozzáfűzte: nem is a termelők száma az igazán érdekes, hanem az általuk gyártott termékek száma, ugyanis jelenleg több mint ezer terméket forgalmaznak Székely termék védjeggyel. A szakmai fórumon Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra hívta fel a részt vevő gazdák figyelmét, hogy célszerű szakáganként egyesületbe tömörülniük, ugyanis kizárólag így tudja őket a megyei önkormányzat támogatni. A közpénzt ugyanis nem lehet bármire elkölteni.
Moldovan Laurențiu, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal főbiztosa a termelők által gyakrabban elkövetett hibákról beszélt. Kifejtette: célszerű minden terméket legalább egyszer hivatalosan megvizsgáltatni, és oda kell figyelni arra is, hogy a címke ne legyen félrevezető. Ha bárki felírja a termékére, hogy az biotermék, vagy gyógyhatású készítmény, akkor ezt az állítását bizonyítani is tudnia kell, azaz rendelkeznie kell az ezt igazoló szakhatósági bizonylatokkal.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek