Megújul a községháza

78

Több szakaszban tatarozzák a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal – egykori szolgabíróság – épületét. Idén a bejárati rész készül el.

Gergely András az új folyosót mutatja. Virágzó kilátások Fotó: Daczó Katalin
Gergely András az új folyosót mutatja. Virágzó kilátások Fotó: Daczó Katalin

Egyelőre a felújítás első szakaszának a végéhez közeledünk – részletezte Gergely András polgármester –, kiegészül a bejárati rész. Ez egy újabb aktív felületet jelent és az ügyfélszolgálatot is megkönnyíti. Ugyanakkor ebből már lehet látni, hogy milyen lesz majd az épület egésze. Mikóújfalusi kőanyagot használunk, és a régiek mintájára fából készülnek a termopán nyílászárók is. A hivatal épülete a következő esztendőben teljesen újjászületik: megújul a homlokzat, kicserélik a cserepeket, felújítják a nyílászárókat és központi fűtéssel is ellátják a községházát. Ez utóbbi munkálatra lassan tíz éve, hogy elkészültek a tervek.
– Mi először a település alapinfrastruktúráját akartuk kiépíteni, a községháza nem jelentett prioritást – magyarázta az elöljáró. – Most már a vízhálózatba nem kell beruházzunk, mert mindaz, ami hátra van, a Harvíz feladata. 18 éve minőségi ivóvizet biztosítunk a lakosságnak és 8 éve csatornarendszer is van. Földgáz van, és ami az utakat illeti, a főutak le vannak aszfaltozva, gyakorlatilag csak az utcák vannak hátra. Az előző években is különítettünk el pénzt a hivatalépület felújítására, de végül mindig átcsoportosítottuk sürgősebb munkálatokra. Most viszont már nem várhatott tovább ez a munka sem.
A mai községházán kívül a régi polgármesteri hivatal, jelenlegi művelődési ház is felújításra szorul. Rehabilitálási tervei ez év végére elkészülnek.
– Szerintem a régió egyik legszebb művelődési háza lesz. Funkciójában alaposan újragondoltuk, ugyanakkor megőrzi eredeti stílusát – jegyezte meg Gergely András.
A művelődési ház felújítására pályázni szeretne a község, még azzal a rizikóval is, hogy egy kissé elnyújtja a megvalósítást. De addig sem várnak ölbe tett kézzel: idén nyáron az alagsorban levő konyha már újjászületett.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek