hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megújul a képtár és a múzeum kínálata

Kortárs képzőművészet, szarmaták kora, mai trendek a restaurálásban – íme a Haáz Rezső Múzeum következő napokra szóló kínálata. Sőt újabb egyháztörténeti kiállítás keretében Márton Áron szellemi hagyatékát is megidézik a székelyudvarhelyi múzeumban.

A Haáz Rezső Múzeum épülete. Izgalmas rendezvények otthona Fotó: Nagyálmos Ildikó

Ma 18 órakor a Kossuth Lajos utcai Képtárban nyílik meg Benedek Levente kiállítása COLL[AGE] címmel. A képzőművész tizenöt éve gyűjt plakátot, szórólapot, karkötőt, matricát, fotót, színház- és koncertjegyet, minden olyan nyomtatott emléket, ami az útjába kerül és amihez köze van. Két éve készít ezekből kollázsokat, a kiállítás pedig személyes emlékfeldolgozás lenyomata.
A tárlathoz illeszkedően szeptember 26–27-én, délelőtt kollázs­készítő műhelyfoglalkozást tartanak a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai számára, a Képtárban. „Mindenki gyűjt valamit” jeligével Benedek Levente arra kéri a résztvevőket, hogy hozzák el a saját gyűjteményüket és az alkotó gyűjteményét is felhasználva készítsenek saját kollázst, amelyet aztán haza is vihetnek.

Ókori népek a múzeumban
Pénteken délután nyílik meg a Szarmaták: mítosz és valóság – Az ókori szarmaták régészeti hagyatéka és az újkori lengyel nemesi képzelet című tárlat, Szabó Dénes Kristófnak, az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark régészének felvezetésével. A titokzatos ókori nép néhány évszázadra a mai Magyarország területén is megtelepedett, gazdag régészeti hagyatékot hagyva az utókorra. Később a szarmaták emlékezetét ápolta az az érdekes jelenség, hogy a kora újkori lengyel nemesség tőlük eredeztette magát. A régészeti és képzőművészeti műtárgyakat egyaránt felvonultató kiállítás a lengyelországi Tarnówi Regionális Múzeum, valamint a magyarországi Ferenczy Múzeumi Centrum (Szentendre), a Koszta József Múzeum (Szentes), a Tari László Múzeum (Csongrád), a Türr István Múzeum (Baja) és az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektjeként valósul meg. A tárlat jól illeszkedik az év végéig látogatható Puszták aranya címűhöz, amely az avarok kincsei mellett honfoglalás kori tárgyakat is felvonultat.

Restaurátorok találkoznak
Szeptember 30.–október 4. között ismét Székelyudvarhelyen találkoznak a hazai magyar restaurátorok: a Haáz Rezső Múzeum 20. alkalommal szervezi meg az Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferenciát. A találkozó fő témaköre restaurálási trendek a nagyvilágban. Összesen 26 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, magyarországi, romániai, vajdasági restaurátorok tolmácsolásában. Mint minden évben, a bemutatott tanulmányok teljes román fordítás és angol nyelvű kivonatok kíséretében szerkesztett formában kerülnek közlésre az ISIS Erdélyi Magyar Restaurátor Füzetekbe, amely Románia legszínvonalasabb ilyen jellegű szakmai folyóirata. A konferencia látogatható és ingyenes bárki számára.
Azon a héten, október 2-án nyílik meg az Imacsokrok Márton Áron püspöknek A Gyulafehérvári Fő­egyházmegyei Levéltár gyűjteményében című tárlat. A dr. Bernád Rita főlevéltáros által rendezett kiállítás kifejezetten a Márton Áron személyi hagyatékában fellelhető és a szűkebb értelemben vett történetkutatásból kirekedt lelki csokrok szemléletesebb darabjait igyekszik a közönség elé tárni. A kiállításon helyet kap továbbá egy kisebb válogatás azon ajándéktárgyakból, amelyekkel a püspöknek kedveskedtek hívei.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb