2021, január 18, hétfő.

Megújul a kántori lak

Csíkszentimrén elkezdték a kán­tori lakás tatarozását, hamarosan hozzálátnak a Vasút utca aszfaltozásához is.

Új falat emeltek a régiek közé. Újjáépítés segítséggel
Új falat emeltek a régiek közé. Újjáépítés segítséggel02

Csíkszentimrén hozzáláttak a mintegy 150 éve épült kántori lak tatarozásához, korszerűsítéséhez. A Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásával megvalósuló beruházás az ingatlan teljes körű felújítását célozza. A falu lakóinak segítségével már lebontották a belső szerkezetet, a külső falak megmaradnak, mivel azok 70 centiméter szélesek, kőből épültek, így stabilak. A megyei tanács a szeptember 25-i soros havi ülésén a kántori lakás felújítására 35 ezer lejt utalt ki. Egyelőre még nem tudják, hogy pontosan mennyibe kerülnek a munkálatok, fokozatosan derül majd ki.
– Én öt évig laktam abban a lakásban, de már nagyon tönkrement. Fennállása óta nem sokat javították, legutóbb kicserélték a cserepeket, de az is már több mint tíz éve történt. Azokat a cserepeket tették ide, amiket leszedtek a templomról. Nagyobb munkálatokat nem végzett az egyházközség az elmúlt évtizedekben, így 2013 őszén döntöttünk úgy, hogy segítséggel újraépítjük – számolt be megkeresésünkre Darvas Róbert kántor. – Elkészült a terv, megkaptuk a szükséges engedélyeket, és most ott tartunk, hogy közmunkával lebontottuk egy hét alatt.
Mint mondta, a bontásban naponta 6-7 személy segédkezett, a megbízott cég pedig elkezdheti az újraépítést.
– A megyei tanácstól már harmadik alkalommal kaptunk pénzt erre a célra, most 35 ezer lejt. Ezenkívül a falubeliek adományából 15 000 lej gyűlt össze. Az anyagiak hiánya miatt idén csak a födés lesz meg, talán jövő őszre, de ha nem sikerül, akkor 2017-re már mindenképp lakhatóvá válik az épület – fejezte ki reményét a kántor.
A kántori lakás felújítása mellett Hargita Megye Tanácsa Csíkszentimre községi útjaira is szavazott meg támogatást a megyei költségvetésből. A határozat révén a település 200 ezer lejt kapott erre a célra.
– Újabb utcát aszfaltozunk Csíkszentimrén a megyei tanács támogatásából: a Vasút utca aszfaltozási munkálatai kezdődhetnek el még az ősz folyamán, reményeink szerint ezt tavasszal folytatni tudjuk, no meg az árkok és járdák építésére is sor kerülhet – tájékoztatott Kencse Előd polgármester.

Györffy Ibolya

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb