Megújul a csobotfalvi kultúrház

62

Idén elkezdődhet a csobotfalvi kultúrház tetőszerkezetének és homlokzatának felújítása – tudtuk meg Antal Attila megbízott polgármestertől. Az évek óta rossz állapotban lévő épület javítására több mint 450 ezer lejt különített el a városi önkormányzat. Ebből a pénzből a munkálatok megkezdése előtt aktualizálni kell a kultúrház felújítására körülbelül két éve elkészített megvalósíthatósági tanulmányt, és új kivitelezési tervet kell készíteni.

A csobotfalvi kultúrotthon. Közösségi kezdeményezésből közös erővel épült Fotó: László Róbert
A csobotfalvi kultúrotthon. Közösségi kezdeményezésből közös erővel épült Fotó: László Róbert

A csobotfalvi kultúrház közösségi kezdeményezésből, közös erővel épült fel az 1968–1969-es években. A közbirtokosság elnöke szerint egyben ez az utolsó dátum is, amikor gondot fordítottak rá – gyakorlatilag megépítése óta nem végeztek felújítást az épületen. Az évek múlásával a tetőszerkezet nagyon rossz állapotba került, az ablakok régiek és több ablakszem betört, az épületben csak kezdetleges állapotú vízhálózat van, a kanalizálást is ideiglenesen oldotta meg a helyi közbirtokosság.
– Több éve várjuk, hogy történjen valamilyen előrelépés, szóba került az is, hogy a közbirtokosság bérbe venné az önkormányzattól az épületet, de nem sikerült megállapodást kötnünk. Legutoljára tavaly decemberben egyeztettem a városvezetéssel, és jeleztem, hogy halaszthatatlan szükség van a felújításra – mondta Gecző Tibor. A csobotfalvi közbirtokosság elnöke szerint decemberben és januárban az épületben lévő két régi csempekályhát újrarakatta a közösség, a kultúrház a jelenlegi állapotában azonban nem alkalmas arra, hogy esküvőket is lebonyolítsanak benne.
– Halotti torokat és kisebb összejöveteleket jelenleg is tartunk itt, de más közösségi eseményre már nem alkalmas. Igaz, volt idő, amikor esküvőket is lebonyolítottak itt – tette hozzá.
Az épület felújítására már két évvel ezelőtt elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány, amely szerint a kultúrházat kibővítenék és egy öltözőt is kialakítanának benne – az önkormányzat azonban egyelőre a legfontosabb beruházásokra koncentrál.
– Aktualizáljuk a már meglévő megvalósíthatósági tanulmányt, és elsősorban a tetőszerkezet és a homlokzat felújítását tartjuk szem előtt. Jó lenne ezen túl az épület fűtésrendszerét is korszerűsíteni – mondta lapunknak Antal Attila.
Csíkszereda megbízott polgármestere megerősítette, hogy a Városháza idén 459 ezer lejt irányzott elő a csobotfalvi kultúrház felújítására, azt azonban, hogy a munkálatok hogyan fognak haladni, nagyban befolyásolja a június eleji helyhatósági választás.
– Mi szeretnénk még idén a legfontosabb felújításokat elvégezni – szögezte le Antal.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.