Megtudták: itt is lehet lejjel fizetni

Konstanca megyei fiatalok Felcsíkon

1 851

Harmincnégy Cumpăna községbeli diák töltött el egy hetet Hargita megyében a Felcsíki Kistérségi Társulás cserediák-programjának köszönhetően. A Konstanca megyei középiskolás fiatalok még sosem jártak környékünkön, Mihalache Andrei Alexandru diákelnök lapunk érdeklődésére kiemelte: nagyon pozitív tapasztalat volt a székelyek kultúrájának megismerése, és a helyi fiatalok – hiányos románnyelv-tudásuk ellenére is – barátságosak voltak.

Látogatás Csíkszeredában. A kommunikációval gondok vannak, a fogadtatás rendben volt Fotó: Szabó Károly

Konstanca megyei diákok és kísérőik szálltak meg Csíkkarcfalván, ahol egy hét erejéig ismerkedtek a helyi kultúrával, illetve a megye természeti kincseivel. A Felcsíki Kistérségi Társulás cserediák-programjának köszönhetően 34 olyan fiatal látogatott el Székelyföldre, akik közül korábban még senki sem járt ebben a térségben.
– Egészen különleges az itteni táj, a természeti adottságok lenyűgözők, és az egész csapat nevében állítom, hogy mindenképp visszajövünk ide. Érdekes volt az, hogy a helyi fiatalok nem igazán tudtak beszélni velünk, mégis barátságosak voltak, megértettük egymást, és jó hangulat alakult ki köztünk – fogalmazott Mihalache Andrei Alexandru diákelnök, aki tegnap délelőtt, a csíkszeredai megyeháza látogatása közben nyilatkozott lapunknak.
Moraru Lucian kísérő is elégedetten nyilatkozott a Hargita Népének, kiemelve: számos kirándulás és szabadidős program színesítette a Székelyföldön töltött egy hetet, és a résztvevők nagyon jól érezték magukat.
Mivel tegnap volt a cserediák-tábor utolsó napja, lapunk kérésére Szabó Kázmér, a Felcsíki Kistérségi Társulás munkatársa összegezte a tanulságokat. Hangsúlyozta: számos előítélet él a székelyekben a románokkal szemben – és fordítva –, sokan pedig elvből elutasítják a jelenlétüket. Ezen akart enyhíteni a tábor.
– A cserediák-program célja az volt, hogy a Kostanca megyei fiatalok megismerjék a kultúránkat. Igyekeztük elmagyarázni nekik, hogy miért van magyar többség ebben a térségben, és úgy tapasztaltuk, hogy nagyon nyitottak voltak. Elég nagy dózist kaptak a természeti kincsekből is, mindennap kirándultak valahová – jelentette ki Szabó Kázmér, hozzáfűzve: olyan fiatal is akadt, aki érkezése után megkérdezte, hogy lehet-e lejben fizetni, annyira külön világnak érzékelte az itteni életformát.
Szabó kifejtette: korábban fel­csíki fiatalok látogattak Kons­tan­cára és töltöttek el egy hetet a román tengerparton, de az ottani programnak teljesen más jellege volt. A mostani tábor nem a kommunikációra, hanem a térség bemutatására épült, ezért viszonylag kevés csapatösszerázó eseményt szerveztek.
– Szombat este közös mulatságot szerveztünk a román és a magyar fiataloknak. A felcsíkiak nem beszéltették sokat a vendégeket, inkább jól megtáncoltatták őket. A sors pikantériája, hogy hiába lettek szerelmesek a cumpănai lányok a székely fiúkba, a nyelvi különbségek miatt nem igazán bontakoztak ki nagy érzelmek – jegyezte meg Szabó Kázmér.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.