Megtisztítják Domokos patakmedreit

Matracok és szekrények a határban

170

Gyerekek és fiatalok takarítják a határt és a patakmedreket Csíkszentdomokoson. A Föld napja alkalmából tartott szokásos szemétgyűjtés idén a járvány miatt elmaradt, ám a két-három fős csoportokba szerveződött önkéntesek napok óta gyűjtik a szemetet és kedvező időjárás esetén még néhány napig folytatják akciójukat. Munkájukat a helyi önkormányzat is segíti.

Naponta több zsák szemetet gyűjtenek. Szomorú statisztika               Fotók: Csíkszentdomokos Facebook-oldal

Évente április 22-én, a Föld napja alkalmából szerveznek átfogó szemétszedési akciót Csíkszentdomokoson. Ilyenkor az iskolások igyekeznek azokat a területeket megtisztítani, amelyeket más alkalommal nincs, aki megtakarítson. Idén a járvány miatt, a kijárási korlátozások közepette nem tudták megszervezni a megszokott formában a szemétszedési akciót, ám mégsem maradnak rendezetlenül a község patakmedrei, illetve a határ – tudta meg lapunk Albert-Alfonz Páltól, a település alpolgármesterétől.
– Korábban arra a döntésre jutottunk, hogy ha jelentkeznek két-három fős csapatok, akkor azoknak megmondjuk, hogy melyik nap, melyik részen szedhetik a szemetet. Zsákot, maszkot, kesztyűt biztosítottunk, és el is szállíttattuk, amit összegyűjtöttek. Meglepő, hogy nagyon sokan jelentkeztek és segítenek a település környékének megtisztításában. A rossz ebben az, hogy a szemetet valaki le is rakta – mutatott rá az alpolgármester.
Hozzátette: meglepő az is, hogy évente több alkalommal szerveznek nagyhulladék-elszállítást a községben, amikor bárki kiteheti a kapuja elé a szekrényt vagy az ágymatracot, ilyenkor mégis találnak a fiatalok egy-két elhasznált bútordarabot a határban.
Albert-Alfonz Pál azt is elmondta, havonta egyszer elviszik a településről a szelektíven gyűjtött flakonokat, ám abból is bőven akad a réteken.
– Lesz egy figyelemfelkeltő akciónk. Plakátokat fogunk nyomtatni és a határban, a patakok mellett kihelyezzük. Két hete kamerákat is szereltünk több olyan utcához, amely a mezőre vezet. Amikor azonosítunk valakit, hogy illegálisan szemetelt, akkor azt biztos, hogy meg fogjuk büntetni. Az, hogy valaki önkéntesen összegyűjti a szemetet, utána mégis semmibe veszik, ez így nem korrekt. Közösen kell kezeljük a helyzetet. Fontos az, hogy ne vigyünk ki szemetet, hogy ne legyen majd, amit összegyűjteni. Hálásan köszönjük minden önkéntes munkáját – mondta még az alpolgármester.
A szemétszedési akció a rossz időjárás miatt néhány napig szünetel, de a következő napokban további 30 önkéntes jelentkező folytatja a munkát.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.