Megtisztítják a vízpartokat

Önkéntesek ezrei állítanak tükröt a szemetelőknek

453

Huszonkét Hargita megyei település és 3600 önkéntes – gyermek és felnőtt – csatlakozott a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület és a Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató vízparttisztítási akciójához. Így Tusnád községtől Parajdig a legtöbb csíkszéki és számos udvarhelyszéki településen megtisztul pénteken a főbb patakok környéke.

Ezreket mozgósító rendezvény előtt. A szervezők tájékoztatója Fotó: László F. Csaba

Közösségi nagytakarítástól lesz hangos április 12-én, pénteken 22 Hargita megyei település. A kezdeményezés részleteiről tegnap tartott sajtótájékoztatót a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület, a Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató, az Eco-Csík Kft., valamint Csíkszereda önkormányzata.

Mindenki érdeke
A Tiszta vizet érdemlünk! mottójú kezdeményezés célja összetett, hiszen egyszerre foglalja magában a szelektív hulladékgyűjtést, a fiatalok környezettudatosságra intését, valamint a pápai látogatásra való felkészülést is. Ráduly Róbert Kálmán polgármester hangsúlyozta: a lelki nagytakarítás mellett döntő fontosságú teendő a környezetünk megtisztítása is.
– Beszélni sokat lehet ezekről a feladatokról, de az lenne a fontos, hogy tegyünk is a megoldásért. Csíkországot megpróbáljuk megtisztítani a felhalmozódott hulladéktól, és mindezt nemcsak a március 22-i víz világnapja, és az április 22-i Föld napja, de Ferenc pápa közelgő látogatása is motiválja – fejtette ki a polgármester, kitérve arra is, hogy bárki részt vehet a munkában.
– Mivel idén egybeesik a Föld napja és húsvéthétfő, az ünnepre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy erre a hétre hirdetjük meg az akciót. Elsősorban azon városokhoz és községekhez szólunk, amelyek tagjai a Hargita Víz Egyesületnek – közölte Ráduly Róbert Kálmán, megjegyezve: az adott településen működő hulladékgazdálkodási céggel karöltve szólították meg az iskolákat és munkaközösségeket.
Az elöljáró elmondta: a vizek, vízpartok takarítása lesz a prioritás, és az eddigi adatok alapján elmondható, hogy az önkéntesek száma napról napra nő.

Várakozáson felüli érdeklődés
A felhíváshoz felső tagozatos általános iskolások és középiskolások is csatlakoznak, Csíkszeredából a Venczel József Szakközépiskola és a Kájoni János Szakközépiskola 10. osztályos tanulói, és a Nagy Imre, a Petőfi Sándor, valamint a József Attila általános iskolák 7–8. osztályos diákjai veszik ki a részüket a hulladékgyűjtésből.
Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. igazgatója pozitívan véleményezte a kezdeményezést, amelyhez hétfőig 3600 felnőtt és gyermek csatlakozott. Mint kiderült, Zetelakán 448 fő járul hozzá a közös cél eléréséhez.
– Ezek a számok várakozáson felüliek! Ha csak annyit érünk el, hogy azok, akik gyűjteni jönnek, kétszer meggondolják majd, hogy szemeteljenek-e a jövőben, már nagy lépést tettünk a térségünkért – fogalmazott Bogáti Csaba, leszögezve: az akciót a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület koordinálja, a településeken pedig az önkormányzatok a helyi felelősök, ők vonják be az iskolákat és bonyolítják le a hulladékgyűjtést.
A közösségi nagytakarítás Tusnád községtől Parajdig tart, és az átfogó munka miatt fontos, hogy a helyi polgármesteri hivatalok segítsék a kezdeményezést. A gyakorlati megvalósítás kapcsán elhangzott: csütörtökön eljuttatják az iskolákhoz, illetve önkormányzatokhoz az egyszer használatos kesztyűket és szemeteszsákokat, valamint ajándék pólókat is mellékelnek majd a lelkes önkénteseknek.
A gyűjtésben résztvevőket arról is tájékoztatják majd, hogy mire figyeljenek, hová kell kerülnie az adott hulladéknak. A városi iskolák részére azt is kijelölik, hogy mely szakaszon kell haladjanak, és hol kell hagyják az összegyűjtött szemetet.
Bogáti Csaba hangsúlyozta: jelentkezni természetesen még lehet, de azt nem tudják megígérni, hogy az újonnan csatlakozók is kapnak majd egyedi pólókat.

A szemetelők azonosítása is szempont
Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. ügyvezetője rámutatott: törvény szerint idén el kell érnie az országnak a 42 százalékos újrahasznosítási arányt.
– Ez azt jelenti, hogy a megtermelt hulladékból 42 százalékot újra kell hasznosítani. Ezért nagyon fontos az, hogy a patakmedrek tisztítását is szelektív módon végezzék el a jelenlévők. Azt kérjük majd az önkéntesektől, hogy a különféle hulladéktípusokat válasszák külön egymástól – részletezte az Eco-Csík Kft. ügyvezetője. – Amennyi szemetet tudunk, újrahasznosítunk majd, más részét hulladékégetőkbe szállítjuk, és csak a megmaradt különbséget visszük lerakóba. Ugyanakkor szeretnénk beazonosítani a szemetelőket is, hiszen jó lenne valamilyen módon felelősségre vonni őket – jelentette ki Pál Tamás, arra kérve az önkénteseket, hogy hulladékgyűjtés közben fokozottan figyeljék az otthagyott számlákat, illetve az olyan dokumentumokat, amelyek a kidobott tárgyak tulajdonosára utalnak.
A szervezők minden településtől azt kérték, hogy előzetesen jelöljék ki azon területeket, amelyek takarításra szorulnak. Így április 12-én, pénteken az Olt mellett számos fontos mellékpatak környékét is megtakarítják.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek