Megteltek a strandok

14

Az első igazi kánikulai hétvége meghozta a strandoló kedvet Székelyföldön. Már a délelőtti órákban hosszú sorok alakultak ki a Szentegyháza határában található strandok bejáratainál. Két fürdőzőhelyen korlátozták a belépők számát.

Nemcsak a Hargita megyeiek körében népszerűek a térség strandjai. A szentegyházi fürdők közelében parkoló autók között szép számmal voltak kovásznai, Maros megyei és bukaresti rendszámúak is. Dél körül túlzás nélkül ki lehetett tenni a megtelt táblát, ahogy két fürdőzőhely esetében ezt meg is tették. A működtetők délután háromig lezárták a további belépést két strandra, és csupán a harmadikba léphettek be a fürdőzni vágyók. Aki bejutott és helyet talált magának (és törölközőjének) a parton, igyekezett bejutni a medencékbe, ahol kisebb zsúfoltság alakult ki, hiába szólította fel a strand személyzete több alkalommal is a fürdőzőket, hogy ne menjenek olyan sokan egyszerre a vízbe.

A kánikula ellenére a melegített vizű „bazin” népszerűbb volt, mint a hideg borvizes medence… Aki bejutott és elviselte, hogy körülötte ugrálók, labdázók és úszók kavarták fel az állóvizet, az kedvére pancsolhatott. Aki pedig megéhezett, az jobban tette, ha az első gyomorkordulásra beállt a sorba, ugyanis tűző nap ide vagy oda, hosszú sorok kígyóztak lángosra vagy épp főtt kukoricára, fagylaltra várva. A folyadék-utánpótlás sem volt egyszerű, ami pedig ilyen hőségben létszükséglet. Csupán késő délutánra enyhült a hőség, és vele együtt a zsúfoltság is.

Zárás előtt már csak a kempinglakók, kicsiny házakat bérlő állandó vendégek készülődtek a vacsorájukhoz, felhangzott a zene, felszállt a füst, koccantak az üvegek. Az ideutazó strandolók pedig minden jó, ha a vége jó alapon, elcsomagolták a fürdőfelszerelést, autóba ültek, hazadöcögtek, és talán csak kevesen gondolták úgy, hogy legközelebb mégis inkább hétköznap délelőtt kelnek útra. Mert hát a hétvége, az hétvége, és aki strandolna egy jót, az előtt nem létezik akadály.

 

Korlátozzák a belépést a székelyudvarhelyi városi strandon

A székelyudvarhelyi Városi Strandra az elmúlt napokban nagyon sokan mentek hűsölni. Éppen ezért a hivatal egy közleményt bocsátott ki, melyben arra kérik a városlakókat, hogy indulás előtt érdeklődjenek a strand telítettségéről. A jelenlegi szabályozások értelmében egy időben 294 személy tartózkodhat csak a strand területén, a maximális létszám elérésekor pedig felfüggesztik a belépést mindaddig, amíg távoznak fürdőzők a helyszínről. Éppen ezért indulás előtt érdemes telefonálni, az érdeklődők a 0266–216006-os telefonszámon kaphatnak bővebb információkat. A belépők árai változatlanok: az egész napos jegy (reggel 8 és délután 7 óra között) gyermekeknek és nyugdíjasoknak 5 lej, felnőtteknek 10 lej. A délutáni jegyre (16 és 19 óra között) a gyermekek és nyugdíjasok 5 lejt, a felnőttek pedig 8 lejt kell fizessenek, míg az esti úszásra (19 és 21 óra között) a belépő ára gyermekeknek és nyugdíjasoknak 3 lej, a felnőtteknek 5 lejbe kerül. A strand használata az 5 év alatti gyermekeknek ingyenes.


Hozzászólások lezárva.