Megtartották a megyei szakaszt

Elsősegélynyújtó verseny kitüntetéssel

35

Hat csapat részvételével Gyer­gyó­szentmiklóson rendezték szombaton a Hozzáértő szanitécek elnevezésű elsősegélynyújtó verseny megyei szakaszát. A díjátadás különlegesebb volt a megszokottnál, hisz többéves tevékenységéért a Vöröskereszt gyergyószentmiklósi alegysége arany fokozatú elismerésben részesült.

A megyei szakaszon is helytálltak a csapatok. Hasznos verseny Fotó: Kertész László

A verseny helyi szakaszához hasonlóan, ezúttal is elméleti feladatmegoldással kezdődött a verseny, ezt követően pedig terepre vonultak a csapatok, ahol különböző helyzeteket kellett megoldaniuk: többek között áramütéses helyzettel, mérgezéssel, autóbalesetben sérült páciensekkel is szembe kellett nézniük az öt helyszínen, ahol pontozóbírók döntöttek arról, hogy mennyire sikerült szakszerűen megoldaniuk a feladatot.
Hat csapat vett részt a megmérettetésen: az általános iskolák kategóriájában a gyergyószent­miklósi Kós Károly Általános Iskola, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola diákjai vágtak neki a kihívásnak, míg a középiskoláknál a gyergyószentmiklósi Sfântu Nicolae Gimnázium, illetve Csíkszeredából az Octavian Goga Kollégium és a Joannes Kájoni Szakközépiskola csapata.
– Minden résztvevőben megvan a bátorság és a kellő akarat, hogy segítsen – jegyezte meg lapunknak a Vöröskereszt gyergyó­szentmiklósi alegységének vezetője, Micu Vasile. Mint mondta, a verseny célja éppen az, hogy a résztvevők éles helyzetben is helytálljanak, segítve ezzel a mentősök munkáját.
Az 5–8. osztályosoknál a gyer­gyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskola csapata bizonyult a legrátermettebbnek, míg a „nagyoknál” a szintén „hazai pályán játszó” Sfântu Nicolae Gimnázium diákjai voltak a legügyesebbek. Az eredményhirdetéskor két dolog is biztossá vált: a Sfântu Nicolae Gimnázium képviseli megyénket az országos versenyen, a jövő évi megyei megmérettetésnek pedig ismét Gyergyószentmiklós ad otthont.
Különleges pillanata volt az eredményhirdetésnek, amikor többéves tevékenységéért arany­fokozatú elismerésben részesítették a Vöröskereszt gyergyó­szent­miklósi alegységét. A világszervezet Hargita megyei igazgatója, Zsigmond Éva rámutatott: ez az első év, amikor nemcsak az önkénteseket, hanem az alegységeket is elismerésben részesítik. Mint kifejtette, egy év aktivitásért bronz, két év után ezüst, háromévnyi rendszeres tevékenységért pedig arany fokozat jár.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.