Megtartanák a két iskolát

Balánbánya

59

A következő tanévben is megtartaná a jelenlegi két, önálló jogi személyiséggel rendelkező iskoláját Balánbányán a helyi önkormányzat.

A 2019–2020-as tanév beiskolázási terveinek előkészítéseként és a költségek csökkentése érdekében Balánbánya számára is javaslatot tett az iskolahálózat átszervezésére Hargita Megye Tanfelügyelősége: azt indítványozták, hogy a városbeli tanintézeteket vonják egy jogi személyiségű intézmény keretébe.
A volt bányavárosban jelenleg két jogi személyiségű tanintézet van, a Geo Bogza Általános Iskola és a Liviu Rebreanu Szakközépiskola. A szakközépiskola keretében a középiskolás osztályok mellett működik a magyar nyelvű általános iskolai oktatás és az óvoda is, összesen mintegy háromszáz gyermekkel, a Geo Bogza Általános Iskolában pedig a román nyelvű általános iskolai oktatás zajlik, mintegy 270 gyermek számára – ismertette Kovács Róbert városmenedzser. Kifejtette, az iskolák személyzeti költségei magasabbak, mint amennyit a fejkvóta alapú finanszírozás biztosít, és ha az oktatási tárca nem egészíti ki a szükséges mértékűre a bérkeretet, az önkormányzatnak nincsenek forrásai a különbség fedezésére. Ennek ellenére szeretnék megtartani a jelenlegi iskolahálózatot, a helyi tanács úgy döntött, hogy a következő tanévben mindkét iskola, a Geo Bogza és Liviu Rebreanu is maradjon meg. Erről a döntésről a napokban a tanfelügyelőséget is értesítik.
– Fejlődőben van a város, és szeretnénk, ha megmaradna mindkét iskola – mondta Kovács Róbert.
Kifejtette, ha összevonnák a két iskolát, akkor egyrészt megszűnne néhány munkahely, másrészt pedig úgy látják, a város számára kedvezőbb időszak következik, több fejlesztési lehetőség nyílik meg, korábban elköltözött családokat is vissza akarnak vonzani a településre.
Mint ismeretes, a tanfelügyelőség több megyénkbeli településnek küldött az iskolahálózat észszerűsítésre, karcsúsítására vonatkozó javaslatot. Az indítványozásra Csík­szereda, Gyergyószentmiklós és Szé­kelyudvarhely is úgy reagált, egyelőre megtartanák az iskolahálózat jelenlegi szerkezetét.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek