2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Megtapasztalják az alkotás örömét

Őszi gyümölcsökből, termények­ből készítettek tegnap szob­rot a Haáz Rezső Múzeum­ban. Nem leplezték le, de sokan megcsodálták, majd egy finom teával koccintottak az alkotásra. Őszi alkotótábor zajlik a múzeumban, egyre nagyobb sikerrel. Az ötnapos foglalkozássorozaton átlagosan majdnem 30 gyerek vesz részt.

IMAG2363_1
Alkotás a múzeumban. Szobrot faragnak gyümölcsből, zöldségbőlEgyre népszerűbbek a kulturális intézmény által szervezett múzeum­pedagógiai foglalkozások. A kisiskolások őszi vakációjára időzítették az újabb al­kotóműhely megszervezését, amelyre nagyon sokan jelentkeztek. A társaság szinte fele „visszajáró vendég”, ők azok, akik hozzák magukkal testvéreiket, osztálytársaikat, barátaikat. Mind­ezt Szappanyos Tünde múzeumpedagógus mondta el, miközben a restaurátorműhelyben a gyümölcsszobor készítéséhez szükséges hozzávalók megtisztítását irányította. – A legkisebb résztvevő 5 éves, a legnagyobb 11 éves. A mostani foglalkozásra 28-an jöttek el, az őszi mécsesek készítésén is legalább ennyi gyerek vett részt – fogalmazott a múzeumpedagógus. Hozzátette: a múzeum is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a vakációt élménydúsan, hasznosan töltsék el a gyerekek. Kézműves-technikákat sajátítanak el, amelyeket később is felhasználhatnak, megtapasztalják az alkotás örömét. Nem utolsósorban az is fontos, hogy a gyerekek, akik eljárnak az ilyen jellegű foglalkozásokra, élő kapcsolatba kerülnek a múzeummal, rendszeresen megtekintik a kiállításokat is.
Az ötnaposra tervezett őszi kézművesfoglalkozás-sorozat alatt a csuhéfonás, illetve a szövés-fonás alapjaival is megismerkedhetnek a gyerekek, virágot, babát, valamint poháralátétet „alkotnak”, pénteken pedig a közösen gyűjtött falevelekből, termésekből ajtódíszt készítenek. A naponta 10–12 óra között zajló tevékenységeket Tófalvi Enikő és Szappanyos Tünde múzeumpedagógusok irányítják.
Vannak gyerekek, akik egész hétre bejelentkeztek, és vannak, akik csak egy-két napra jönnek. A három barátnő, Hanna, Katalin és Kinga mind az öt foglalkozáson részt vesz, mert – mint mondták – így nem unatkoznak otthon, és még tanulnak is, barátokra is találnak. – Imádjuk a kreatív tevékenységeket – mondták egybehangzóan a lányok. Fiúk is ügyeskedtek a gyümölcsszobor készítésénél, épp sárgarépát, uborkát reszeltek, szeleteltek. – Jól érezzük magunkat – válaszoltak férfias szűkszavúsággal a kérdésemre.
Legközelebb a karácsonyi vásár idején szerveznek múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amikor ismét a kézművesség kerül középpontba.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb