Megszűnt az SZKC

228

Alig egy héttel dr. Verestóy Attila halála után megszűnik az általa alapított és támogatott Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata is. Hogy mikor lesz újfent felnőtt férfi kézilabdacsapata a városnak, azt egyelőre nem lehet tudni. A jövő nem túl fényes.

Felbomlik az SZKC. Nem tudni, mikor lesz felnőtt kézilabdacsapata Székelyudvarhelynek

Némiképp váratlan, de sokak által már rebesgetett hírt jelentett be tegnap kora este a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata: nincs folytatás, kiszállnak a bajnokságból is. A csapat főtámogatója és egyben alapítója, dr. Verestóy Attila halála után várható volt, hogy válságba kerül az SZKC, és erről már múlt héten cikket írt a Gazeta Sporturilor, de akkor még mind a klub ügyintézői, mind a város elöljárói igyekeztek megoldást találni a finanszírozásra. Ez volt a legnagyobb gond, hiszen a csapatot közel 90 százalékban dr. Verestóy Attila támogatta.
Erre a problémára viszont nem sikerült megoldást találni, sőt nem is volt túl nagy hajlandóság. Ráadásul a magyar kormány által megítélt, a Magyar Közlöny 2017. december 27. számában is megjelent Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia megalapítására adott 441 millió forint sem érkezett meg, és valószínű nem is fog megérkezni.
Az SZKC szabadon igazolhatóvá tette játékosait – akikkel szemben tartozások halmozódtak fel –, míg az alája tartozó ifi 5-ös, illetve 4-es csapatok nagy valószínűséggel átkerülnek a Sportiskolához.
Hogy végül lesz-e kézilabda-akadémia Székelyudvarhelyen, vagy lesz-e újfent felnőttcsapata a városnak, arra most nagyon nehéz válaszolni.

[box type=”shadow” ]Az SZKC közleménye

Az elmúlt héten a Székelyudvarhelyi KC elveszítette megalapítóját, egyben főtámogatóját. Az elnök, dr. Verestóy Attila hiánya nagy űrt hagyott. Ismerve az alapító filozófiáját, tudva, hogy ő az elejétől kezdve a legnehezebb időszakban is a csapat mellett állt, azt a döntést hozta a klubvezetés, hogy felhasználva minden külső erőt, megragad minden lehetőséget, hogy az SZKC-ról ne csak múltidőben beszélgessenek. Az utóbbi napok a túlélés megteremtéséről szóltak. A klub az első körben tudatta játékosaival, hogy már nem képes azon a pénzügyi szinten folytatni, mint eddig. A kézilabdázók útjába nem gördített akadályt: más gárda keresésébe foghatott – szabad játékossá nyilvánítjuk. A második körben a jelenlegi városvezetéssel egyeztettünk, kérve az ők segítségét. Az együttes eddig is Székelyudvarhely nevét küldte szerteszét az országban és a nagyvilágban. A polgármesteri hivatal együtt pár udvarhelyszéki vállalkozóval ígéretet tett, hogy megpróbálja a segítséget. Ezúttal köszönjük nekik, hogy a legnehezebb időszakban is mellénk álltak: Ing Service, Triga, Caparol, Macops, Roseal, Termoláng. Rajtuk kívül a Hargita Megyei Tanács is kereste a megoldást a túlélésre. A klubvezetőség mérlegelve a jelenlegi anyagi helyzetet, azt, hogy a folytatást illetően bizonytalan a Székelyudvarhelyi KC jövője – döntést kellett hoznia. A fennmaradó tavaszi idény jövőképe is ködös volt, így nem lehetett más a lépést, minthogy az SZKC kiáll a Nemzeti Ligából. Maradnak az elért eredmények, az országos szinten elhódított érmek, a magasba emelt Challenge Kupa. Minden kis apró eredmény, a nagy győzelmek, a keserédesen elveszített összecsapások, a megkönnyezett diadalok. Na, és még hosszan sorolhatnánk. Több mint egy évtizeden keresztül a Székely­ud­varhelyi Kézilabda Club megszámlálhatatlan közösségi érzést adott. Hétről hétre vártuk a találkozókat, számolgattuk, miként végezhetünk előrébb, juthatunk fel a csúcsra. Mi mást hagyhatunk hátra? Köszönet mindenkinek, aki a magáénak érezte az SZKC-t, aki a kezdetektől dédelgette, aki az évek során anyagilag mellette állt, aki szívből szurkolt, aki önfeledten énekelte a székely himnuszt a győzelmek után. A legvégén a legnagyobb főhajtás az alapítónak, a kézilabdacsalád megálmodójának, a főtámogatónak jár. Ezt a csodát dr. Verestóy Attilának köszönhetjük. Ennek a csodának ezúttal vége.[/box]

Darvas Attila

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.