Megszűnik a monopolhelyzet

Beszélgetés Benedek Zakariás képviselővel

1 473

Megszűnik a távolsági buszjáratokat működtető cégek monopolhelyzete, hiszen jövő nyártól nem számít majd a közbeszerzés pontozásában az adott útvonalon szerzett régiség, ami eddig gyakorlatilag akadályozta az igazi versenyt. Ennek azonban csak a szolgáltatások minőségének javulását váró utasok örülnek, a cégek a konkurenciától félve további munkabeszüntetésekkel fenyegetőznek. A kérdést Benedek Zakariás parlamenti képviselővel, a képviselőház szállításügyi és infrastrukturális szakbizottságának RMDSZ-es tagjával jártuk körül.

– Miért van szükség a személyszállítás átszervezésére?

– Erre a legjobban azok tudnának válaszolni, akik mostanában ültek távolsági autóbuszon. Rengeteg panasz éri a közúti fuvarozókat amiatt, hogy alapvető biztonsági és higiéniai feltételeknek sem tesznek eleget – nyilván vannak kivételek is. Ezért döntött úgy Lucian Șova közlekedési miniszter, akivel a napokban ismételten alaposan megbeszéltük a témát, hogy kibocsát egy rendeletet, amely jövőtől liberalizálja a személyszállítási ágazatot.

– Miért nem tetszik ez a közúti fuvarozóknak, miért fenyegetőznek további munkabeszüntetésekkel?

– Ami a munkabeszüntetéseket illeti: a képviselőház szállításügyekért felelős bizottságának tagjaival egyeztettünk a Romániai Fuvarozók Szövetségével, és arra kértük őket, ne sztrájkoljanak, hiszen a munkabeszüntetés, amely a megyéken belüli és a megyeközi távolsági buszjáratokra terjedne ki, több mint egymillió személyt érintene igen érzékenyen. A közúti fuvarozóknak elsősorban az nem tetszik, hogy megszűnne a monopolhelyzetük, hiszen a jövő év júliusától érvénybe lépő rendelkezés liberalizálja az ágazatot, a távolsági személyszállítási piac megnyílik akár nyugat-európai cégek előtt is. A hazai fuvarozók a konkurenciától félnek.

– Aminek viszont az utasok örülnek…

– Jómagam is úgy látom. Sőt, meggyőződésem, hogy a módosítások csak jót hoznak az utasok számára, s akkor sem fognak drágulni a személyszállítási szolgáltatások, ha külföldi cég lesz a járatüzemeltető.

– Mire alapozza ezt a kijelentését?

– A hazai piacra szemet vető nemzetközi cégek jól ismerik a jelenleg is érvényben lévő díjakat, s azzal is tisztában vannak, hogy csak akkor tudnak betörni a piacra, ha ők is ugyanilyen díjszabással dolgoznak. Ezt már megtapasztaltuk például az építőipar liberalizációja során is: a hazai munkákat elnyerő nyugati cégek a hazai szinten megszokott díjakért kínálták szolgáltatásaikat, s a versenyhelyzet ott is jót tett mindenkinek, mint ahogy a személyszállítási piacnak is jót fog tenni.

– Mi akadályozta korábban a versenyhelyzet megteremtését?

– Az elmúlt tizenöt évben kitétel volt, hogy távolsági autóbuszt üzemeltetni kívánó cégnek legyen régisége az adott útvonalon. Jövőtől az töri majd meg a monopóliumokat, hogy nem fog számítani a közbeszerzés pontozásában az adott útvonalon szerzett régiség, ami eddig akadályozta a versenyt, hiszen még hazai cégek sem tudtak megjelenni emiatt a piacon. Ezentúl csak a sofőrök szakmai tapasztalata jelent majd előnyt: logikus, hiszen nem a cég, hanem a sofőr vezeti a buszt, ő jelenti a biztonságot az utasoknak.

– Ha már a cseppet sem elhanyagolható biztonságot említette: a szolgáltatások minősége is javulni fog?

– Az új helyzet, amely nem mellékesen európai uniós irányelv is, mindenképpen ezt kell, ezt kellene eredményezze. Alapkövetelmény kell legyen például a légkondicionált autóbuszokkal való személyszállítás, s a biztonságra visszatérve: többé nem szabadna olyan esetek előforduljanak, hogy a megyeközi útvonalon furikázó, gyári 42 férőhelyes buszt 48 férőhelyessé alakítsák. Több olyan hazai személyszállító cég is működik azonban, amely az elmúlt másfél évtizedben igyekezett magas színvonalon működtetni távolsági járatait. Úgy vélem, nekik nem okoz majd gondot az új helyzet, magabiztosan néznek a kihívások elé, s egészen biztosan tudják majd folytatni tevékenységüket.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek